ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο 1 δισ. ευρώ τα έσοδα του ΟΠΑΠ το πρώτο τρίμηνο

sto-1-dis-eyro-ta-esoda-toy-opap-to-proto-trimino-2194732

Αύξηση εσόδων και κάμψη κερδών παρουσίασε ο ΟΠΑΠ στο α΄ τρίμηνο του 2017. Ο όμιλος παρουσίασε αυξημένα έσοδα, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των εσόδων από τα παίγνια αριθμολαχείων και τα λαχεία, ενώ η μείωση των κερδών αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της φορολογίας των παιγνίων.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις του ΟΠΑΠ διευρύνθηκαν οριακά υψηλότερα και ανήλθαν σε 1,06 δισ. ευρώ. Τα μεικτά έσοδα από τα παίγνια (Gross Gaming Revenue ή GGR), δηλαδή οι ακαθάριστες εισπράξεις μείον οι αποδόσεις στους παίκτες, ανήλθαν σε 359 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 κατά 5,3%.

Αντίθετα με το GGR, τα καθαρά έσοδα από τα παίγνια (Net Gaming Revenues ή NGR) σημείωσαν κάμψη κατά 3,6%. Η κάμψη αυτή αποδίδεται ευθέως στην αύξηση του συντελεστή φορολογίας των παιγνίων, ο οποίος το καλοκαίρι του 2016 διαμορφώθηκε σε 35%, από 30% που ήταν μέχρι τότε.

Ειδικότερα, το συνολικό ύψος φορολογίας παιγνίων ανήλθε σε περίπου 120 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Η επιβάρυνση αυτή, στη συνέχεια, έπληξε την κερδοφορία του οργανισμού. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) υποχώρησαν κατά 15,6% στα 78,5 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων κατά 21,4% στα 60 εκατ. ευρώ και, τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 39,60 εκατ. ευρώ, έναντι 53,3 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2016.

Σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, χωρίς την αύξηση του συντελεστή φορολογίας, τα καθαρά έσοδα θα είχαν σημειώσει αύξηση 6,2%, τα κέρδη (EBITDA) θα είχαν εμφανίσει οριακή κάμψη 0,4% και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους θα είχαν σημειώσει κάμψη 8,7%.

Η επίδραση των εσόδων από την έναρξη της λειτουργίας των παιγνιομηχανών (VLTs) ήταν μάλλον ασήμαντη, μέχρι την εξεταζόμενη περίοδο. Σε επίπεδο καθαρών εσόδων (NGR), διαμορφώθηκαν σε 1,9 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας έτσι στο 0,5% του συνόλου των εσόδων NGR. Yπενθυμίζεται ότι η έναρξη της λειτουργίας των παιγνιομηχανών ξεκίνησε τις πρώτες ημέρες του έτους, ενώ μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου είχαν τεθεί σε λειτουργία 1.355 παιγνιομηχανές σε 53 καταστήματα Play και 12 πρακτορεία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Nτέιμιεν Κόουπ, εμφανίσθηκε σχετικά αισιόδοξος. «Παρά τις προκλήσεις στο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον, ο ΟΠΑΠ κατά το πρώτο τρίμηνο σημείωσε ουσιαστική αύξηση των καθαρών εσόδων προ εισφορών (GGR)», προσθέτοντας ότι, για το υπόλοιπο του έτους, η ΟΠΑΠ Α.Ε. θα συνεχίσει να αξιοποιεί και να χτίζει «σε όσα έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι προχωρεί με συνέπεια ο σχεδιασμός μας για την υλοποίηση του “Οράματος 2020” του ΟΠΑΠ». Σε λειτουργικό επίπεδο, σύμφωνα με τον κ. Κόουπ, ο όμιλος προχωρεί στην υλοποίηση των στρατηγικών του προτεραιοτήτων. «Ηδη», καταλήγει ο κ. Κόουπ, «έχει γίνει η εισαγωγή των virtual παιχνιδιών σε όλο το δίκτυο των πρακτορείων μας, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά, η ανάπτυξη των παιγνιομηχανημάτων (VLTs) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το πρόγραμμα για την αναβάθμιση του ρόλου της τεχνολογίας προχωράει με γοργούς ρυθμούς και η νέα δομή των προμηθειών των πρακτόρων είναι σε ισχύ από τον Απρίλιο».