Συνέδριο στη Φρανκφούρτη: Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο – Economist

Συνέδριο στη Φρανκφούρτη: Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο – Economist

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση

Τα στοιχεία εκείνα που θα επιτρέψουν στην  Ελλάδα να μπει και πάλι σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης παρουσίασαν οι ομιλητές στο Συνέδριο που διοργάνωσαν, πριν λίγες μέρες, στη Φρανκφούρτη, με μεγάλη επιτυχία το έγκριτο περιοδικό Economist και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με θέμα: «Ελλάδα:  Η επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές; («Greece: A comeback to the financial markets?»). 

«Υπάρχουν πολλές θετικές κι ενθαρρυντικές εξελίξεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως οι ελληνικές επιχειρήσεις που επιβίωσαν της κρίσης και αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων σε ένα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον να γίνουν καλύτερες», τόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, για να συμπληρώσει: «Οι λέξεις-κλειδιά είναι εξωστρέφεια, αναδιάρθρωση και προσαρμογή του λειτουργικού κόστους. Σημαντική είναι επίσης η πορεία των αποκρατικοποιήσεων με παράλληλη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας καθώς εισάγεται ιδιωτικο-οικονομικός τρόπος διαχείρισης και λειτουργίας». 

Ο Benoit Coeuré, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία στις 15/6, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέδειξε τη δυναμική που έχει η Ελλάδα σε μικροοικονομικό επίπεδο. «Είμαστε κοντά στη γραμμή τερματισμού, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, τα μεγάλα ελλείμματα έχουν εξαλειφθεί», τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ενώ ο Paul B. Kazarian, founder, chief executive officer and chairman, Japonica Partners ανέφερε ότι είναι σημαντικό θέμα για την Ελλάδα η ανάκτηση της εμπιστοσύνης τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τις κεφαλαιαγορές. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Τσοπέλα, senior partner & managing director, MCKinsey & Company, Greece & Cyprus, το ΑΕΠ της Ελλάδας δύναται να αυξηθεί κατά 55 δισ. ευρώ με επενδύσεις της τάξεως των 150 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 650.000 θέσεις εργασίας.

Ο  Declan Costello, Επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστίασε στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας τιμών, ενώ ο κ. Nicola Giammarioli, Επικεφαλής αποστολής του ESM για την Ελλάδα υπογράμμισε ότι με διαφάνεια και σαφήνεια πρέπει να εστιάσουν όλοι στην ανάπτυξη. 

Ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Walter Eucken, κ. Lars Feld, ανέφερε ότι λύση είναι να υπάρξει ένα καινούριο πρόγραμμα με πληρωμές από τον ESM, εφόσον υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Jochen Biedermann, senior adviser, της Frankfurt Main Finance, τόνισε τη σημασία των τοπικών οικοσυστημάτων, FinTech, τα οποία σημειώνουν μεγάλη επιτυχία στη Φρανκφούρτη και στο εξωτερικό, ενώ υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας με την Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Τριανταφύλλου, executive director, investment banking services, Greece & Southern Europe της Goldman Sachs σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει υποεκτιμηθεί από τους επενδυτές, καθώς προσφέρει ευκαιρίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή