Με ΣΔΙΤ η επένδυση 36,2 εκατ. για τα απορρίμματα στις Σέρρες

Με ΣΔΙΤ η επένδυση 36,2 εκατ. για τα απορρίμματα στις Σέρρες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δεύτερη στη χώρα μας σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στη διαχείριση των απορριμμάτων και η πρώτη που χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ υπεγράφη χθες στην Αθήνα. Πρόκειται για τη ΣΔΙΤ Σερρών, με συνολικό ύψος επένδυσης τα 36,2 εκατ. ευρώ και διάρκεια 27 έτη. Το κύριο έργο που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει η ανάδοχος κοινοπραξία είναι μια νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, δυναμικότητας 63.000 τόνων ετησίως. Η σύμβαση υπεγράφη χθες ανάμεσα στον πρόεδρο του φορέα των δήμων της περιοχής για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ) Μιχάλη Γεράνη, τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας Archirodon Group – Intracom – Envitec Γιώργο Θεοδωρίδη και, εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου, τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον υφυπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα (το Δημόσιο συνυπογράφει τις ΣΔΙΤ ως εγγυητής).

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 15,2 εκατ. ευρώ, 9,2 εκατ. ευρώ θα είναι τα ίδια κεφάλαια της κοινοπραξίας, ενώ ακόμα 11,8 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δανεισμό του αναδόχου από την Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γερανή, η μονάδα θα κατασκευαστεί δίπλα στον σημερινό ΧΥΤΑ Σερρών και θα δέχεται απορρίμματα από τους 7 δήμους των Σερρών και τον Δήμο Κιλκίς. Η μέγιστη δυναμικότητά του είναι 63.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως, με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα τους 45.000 τόνους ετησίως. Μέσω της μονάδας θα γίνεται ανάκτηση κατ’ ελάχιστον του 35% των ανακυκλώσιμων (χαρτί, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό) και κατ’ ελάχιστον 65% του οργανικού για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού κομπόστ για όλες τις γεωργικές και άλλες χρήσεις. Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων (μεσοσταθμικά) θα είναι 57 ευρώ/τόνος.

Η περίοδος κατασκευής του έργου, στην οποία εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν 150 άτομα, είναι 22 μήνες. Στην περίοδο λειτουργίας η μονάδα θα απασχολεί 50 εργαζομένους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση υπεγράφη λίγες ημέρες αφού ετέθη σε κανονική λειτουργία το πρώτο ΣΔΙΤ απορριμμάτων στη χώρα μας, αυτό της Δυτικής Μακεδονίας, «απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού» όπως σημειώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή