Ζημία 70 εκατ. μόνο από ΦΠΑ για προμηθευτές της «Μαρινόπουλος»

Ζημία 70 εκατ. μόνο από ΦΠΑ για προμηθευτές της «Μαρινόπουλος»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα λόγια έμειναν οι υποσχέσεις στελεχών της κυβέρνησης για ρύθμιση σχετικά με την απώλεια εσόδων που υπέστησαν επιχειρήσεις – προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» από το γεγονός ότι απέδωσαν ΦΠΑ για το 100% της αξίας των προϊόντων που πούλησαν στην εταιρεία πριν πτωχεύσει, αλλά τελικώς εισέπραξαν μόνο το 50%. Ο «λογαριασμός» μόνο για τις βιομηχανίες τροφίμων υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ και έρχεται να προστεθεί στις ήδη βαριές οικονομικές συνέπειες που προκάλεσε η κατάρρευση της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος» προέβλεπε το «κούρεμα» κατά 50% των οφειλών προς τους προμηθευτές και η πληρωμή του υπόλοιπου 50% από τη νέα εταιρεία, ήτοι από την «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη».

Το θέμα, όπως επισήμανε μιλώντας σε δημοσιογραφική συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) κ. Ευάγγελος Καλούσης έχει τεθεί κατ’ επανάληψη στο αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει δοθεί λύση. Η βιομηχανία τροφίμων ζητεί το θέμα να ρυθμιστεί είτε με επιστροφή των χρημάτων είτε με συμψηφισμό οφειλών και υποχρεώσεων που οι εταιρείες του κλάδου έχουν στο Δημόσιο.

Το δεύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που υπέστησαν απώλειες από την κατάρρευση της «Μαρινόπουλος» και πρέπει να ρυθμιστεί είναι η μη ύπαρξη πρόβλεψης για τον τρόπο που θα απεικονίζονται λογιστικά οι απώλειες που υπέστησαν από τη διαγραφή των απαιτήσεών τους έναντι της «Μαρινόπουλος» κατά 50%.

Το θέμα είχε τεθεί από το περασμένο φθινόπωρο και από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία είχε ζητήσει νομοθετική ρύθμιση. Συγκεκριμένα, η συνομοσπονδία είχε προτείνει σε περιπτώσεις βεβαιωμένων απωλειών λόγω πτωχεύσεων πελατών να επιτρέπεται στη συνεργαζόμενη επιχείρηση (στον προμηθευτή δηλαδή) η έκδοση πιστωτικού τιμολογίου με όλο το ποσό της οφειλής και του αναλογούντος ΦΠΑ. Με αυτό τον τρόπο δεν θα επιστρέφεται ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, αλλά θα μπορεί να γίνεται συμψηφισμός με επόμενες καταβολές.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της «Κ», αρκετές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για το ζήτημα του ΦΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή