Πάνω από 2,3 δισ. θα χορηγήσει σε εταιρείες το 2017 η Alpha Bank

Πάνω από 2,3 δισ. θα χορηγήσει σε εταιρείες το 2017 η Alpha Bank

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκταμιεύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στοχεύει το 2017 η Alpha Bank, ποσό που μπορεί να ξεπεράσει τα 2,3 δισ. ευρώ αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, στο πλαίσιο της στήριξης της εγχώριας επιχειρηματικότητας η Alpha Bank διοχέτευσε σε επιχειρήσεις, μέσω νέων δανείων, 2 δισ. ευρώ το 2016 και 1,5 δισ. ευρώ το 2015, δίνοντας έμφαση σε επενδύσεις, καινοτόμους πρωτοβουλίες και ενισχύοντας την εξωστρέφεια. Τα περίπου 3,5 δισ. ευρώ που διοχετεύθηκαν στη διετία 2015-2016 κατευθύνθηκαν ισομερώς μεταξύ μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στη βιομηχανία – μεταποίηση, όπου διοχετεύθηκε περίπου των 35% των εκταμιεύσεων της διετίας, με έμφαση στον εξαγωγικό τομέα, όπως σε εταιρείες διυλίσεως πετρελαίου, παραγωγής προϊόντων καπνού, χαλύβδινων σωλήνων κ.ά. Επίσης, πάνω από το 20% κατευθύνθηκε σε εταιρείες τροφίμων, φαρμάκων, εμπορικών δραστηριοτήτων κ.λπ. Μεγάλη αύξηση χορηγήσεων καταγράφεται στον ξενοδοχειακό κλάδο, όπου οι σχετικές χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 57% σε σχέση με το 2015.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση επενδύσεων, η Alpha Bank βρίσκεται στην πρώτη γραμμή χρηματοδοτώντας μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως οδικούς άξονες, αιολικά πάρκα, διαχείριση απορριμμάτων κ.ά. Σημειώνεται ότι η Alpha Bank συμμετέχει, από κοινού με μεγάλους υπερεθνικούς οργανισμούς (όπως Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, IFC κ.ά.), στη χρηματοδότηση μέρους της συμφωνίας που υπέγραψε η Fraport με το ελληνικό Δημόσιο για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Η Alpha μετέχει με 284,7 εκατ. ευρώ στο κοινοπρακτικό δάνειο συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που έχει κύριο στόχο την επέκταση των δυνατοτήτων ενός βασικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας, του τουρισμού, και παράλληλα συμβάλλει στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, μέσα από την αναβάθμιση των αεροδρομίων και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

Επιπλέον, από το 2009 μέχρι σήμερα, η Alpha Bank έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) συνολικού ύψους 640 εκατ. ευρώ, παρέχοντας διπλάσια ρευστότητα στην αγορά μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΙΒ. Με τα κεφάλαια αυτά, χρηματοδοτήθηκαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η δραστηριότητα των οποίων επικεντρώνεται στον κλάδο της μεταποιήσεως, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και του τουρισμού. Η στήριξη των αναγκών σε κεφάλαιο κινήσεως, καθώς και η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας και επέκτασης των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί τον κορμό των χρηματοδοτήσεων που προέρχονται από κεφάλαια της ΕΙΒ, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Οπως εκτιμούν επιτελικά στελέχη του ομίλου, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην επιστροφή της εγχώριας οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή