Διοικητικές αλλαγές στα ΕΛΠΕ

Διοικητικές αλλαγές στα ΕΛΠΕ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές που ενισχύουν το ρόλο του ομίλου Λάτση στη διοίκηση των ΕΛΠΕ, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που συνεδρίασε σήμερα εν όψει της εξ αναβολής για αύριο ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας.

Συγκεκριμένα, αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, με αυξημένες αρμοδιότητες, ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, έως σήμερα γενικός διευθυντής οικονομικών του ομίλου, ενώ εισέρχεται στο διοικητικό συμβούλιο, στη θέση του κ. Ζαφείρη που αποχωρεί, ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού των ΕΛΠΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γρηγόρης Στεργιούλης όπως και ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Ευστάθιος Τσοτσορός παραμένουν στη θέση τους.

Οι αλλαγές αυτές που είναι αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του ομίλου Λάτση διαμορφώνουν μια νέα ισορροπία στη διοίκηση των ΕΛΠΕ, αντιπροσωπευτικότερη της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας, χωρίς να έρχονται σε αντίθεση με τη διαβεβαίωση  του πρωθυπουργού πως «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει».

Ο όμιλος Λάτση δια της Paneuropean κατέχει το 45,5% των ΕΛΠΕ και το δημόσιο, δια του ΤΑΙΠΕΔ το 35,5%. Το 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την τοποθέτηση των κ. Τσοτσορού και Στεργιούλη στις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα, έσπασε μια προηγούμενη πρακτική, βάσει της οποίας, στο πλαίσιο μιας άτυπης συμφωνίας μεταξύ των δύο μετόχων, το Δημόσιο διόριζε πρόεδρο και διευθύνοντα, πλην όμως ο διευθύνων αποτελούσε επιλογή της Paneuropean.

Ωστόσο, η πίεση της τελευταίας για αλλαγές στη διοίκηση δεν αντανακλά απλώς την ενόχλησή της για τους συσχετισμούς στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά την ανησυχία της για την πορεία της εταιρείας, όταν οι συνθήκες δεν θα είναι τόσο ευνοϊκές όπως στην παρούσα συγκυρία. Μια τέτοια πηγή ανησυχίας είναι η αύξηση του λειτουργικού κόστους, η οποία στην παρούσα συγκυρία, που τα περιθώρια διύλισης στην παγκόσμια αγορά είναι μεγάλα, κρύβεται κάτω από τα υψηλά κέρδη. Ωστόσο, όταν οι συνθήκες αλλάξουν, θα αποτελέσει πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα του ομίλου. Άλλες πηγές προβληματισμού είναι η αξιοποίηση των συμμετοχών του ομίλου (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) που βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης, αλλά και η στρατηγική των ΕΛΠΕ στην ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά ενέργειας.

Η νέα σύνθεση του δσ των ΕΛΠΕ σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρίας έχει ως εξής:

Στην ανασύνθεσή του προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ:

-Παραμένουν, Εκτελεστικός Πρόεδρος ο κ. Ευστάθιος Τσοτσορός και Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Γρηγόρης Στεργιούλης.

Ορίζεται Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Ανδρέας Σιάμισισης.

Μετά την παραίτηση του μέλους του ΔΣ κ. Στρατή Ζαφείρη, διορίζεται από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου ο κ. Γεώργιος Αλεξόπουλος.

Με τη νέα σύνθεσή του το Διοικητικό Συμβύλιο απαρτίζεται από τους:

Α. Εκτελεστικά Μέλη :

• Ευστάθιος Τσοτσορός, Πρόεδρος Δ.Σ.

• Γρηγόριος Στεργιούλης, Διευθύνων Σύμβουλος

• Ανδρέας Σιάμισιης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος 

• Ιωάννης Ψυχογυιός, Σύμβουλος.

• Γεώργιος Αλεξόπουλος, Σύμβουλος.

Β. Μη Εκτελεστικά Μέλη: 

• Θεόδωρος – Αχιλλέας Βάρδας, Σύμβουλος

• Γεώργιος Γρηγορίου, Σύμβουλος

• Δημήτριος Κοντοφάκας, Σύμβουλος

• Βασίλειος Κουνέλης, Σύμβουλος

• Παναγιώτης  Οφθαλμίδης, Σύμβουλος –  εκπρόσωπος των εργαζομένων

• Θεόδωρος  Πανταλάκης, Σύμβουλος – εκπρόσωπος των μετόχων μειοψηφίας

• Σπυρίδων Παντελιάς, Σύμβουλος – εκπρόσωπος των μετόχων μειοψηφίας

• Κωνσταντίνος  Παπαγιαννόπουλος Σύμβουλος –  εκπρόσωπος των εργαζομένων

Η θητεία του ανωτέρω Δ.Σ. έχει ορισθεί μέχρι την 26-06-2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή