Υπερκαλύφθηκε κατά 147% το 5ετές ομόλογο του ομίλου Μυτιληναίου

Υπερκαλύφθηκε κατά 147% το 5ετές ομόλογο του ομίλου Μυτιληναίου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 147% καλύφθηκε το μεγαλύτερο εταιρικό ομόλογο που έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα στη νεοσύστατη αγορά του Χ.Α., από τον όμιλο Μυτιληναίου, καθώς συγκεντρώθηκαν πάνω από 740 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ που ήταν το ύψος της έκδοσης.

Το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο έκλεισε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 23 Ιουνίου με το κουπόνι της έκδοσης να διαμορφώνεται τελικά στο 3,1%, στο κάτω όριο του αρχικού εύρους που είχαν εκτιμήσει οι ανάδοχοι. Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από τους επενδυτές, με τις εντολές από ιδιώτες (retail) να ξεπερνούν τελικά τις 10.000. Οσο για τις εντολές από θεσμικά χαρτοφυλάκια, ξεπέρασαν τις 90, φτάνοντας το συνολικό ύψος των 330 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank, που ήταν συντονιστές κύριοι ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου και την εισαγωγή των ομολογιών, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς στις 23/6/2017 διατέθηκαν συνολικά 300.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της εταιρείας με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ εκάστη, με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης, τα συνολικά καθαρά αντληθέντα κεφάλαια (μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης) θα χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία στο σύνολό τους εντός του 2017 ως εξής: α) Ποσοστό 80%, δηλαδή περίπου 236 εκατ. ευρώ, για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου τραπεζικού δανεισμού της εκδότριας ή/και των θυγατρικών. β) Ποσοστό 10%, περίπου 29,5 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του ομίλου σε κεφάλαιο κίνησης και ποσοστό 10%, περίπου 29,5 εκατ. ευρώ, για την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της εκδότριας ή/και των θυγατρικών.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος Μυτιληναίου σχεδιάζει την κατασκευή δεύτερης μονάδας αλουμίνας, δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων, στα Ασπρα Σπίτια της Βοιωτίας, η οποία θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας. Η επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει άμεσα, καθώς η επενδυτική απόφαση έχει ήδη ληφθεί, ενώ ο όμιλος θα διαθέσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της μονάδας του αλουμινίου, αυξάνοντας τη δυναμικότητά της από 190.000 τόνους σε 270.000 τόνους. Τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους έως 300 εκατ. ευρώ από τη Folli Follie, μια απόφαση που θα ληφθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην ετήσια γενική συνέλευση της εισηγμένης. Επίσης αναμένεται να ακολουθήσει η έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους 60 εκατ. ευρώ από την Τέρνα Ενεργειακή και την ακτοπλοϊκή εταιρεία ΑΝΕΚ Lines, που προγραμματίζει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 22 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή