Nέος διαγωνισμός για την πώληση του ΔΕΣΦΑ

Nέος διαγωνισμός για την πώληση του ΔΕΣΦΑ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρωπαίοι Διαχειριστές Δικτύου αλλά και εταιρείες τρίτων χωρών μέσω κοινοπραξιών, στις οποίες επικεφαλής θα είναι υποχρεωτικά Ευρωπαίος διαχειριστής, θα μπορούν να διεκδικήσουν τον ΔΕΣΦΑ σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έβγαλε χθες στον «αέρα» το ΤΑΙΠΕΔ. Η πρόσκληση είναι ιδιαίτερα ευέλικτη στο θέμα των κοινοπραξιών και σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι κινούνται ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση, με δύο από τους ισχυρότερους διεκδικητές, την ολλανδική Gasunie και τη βελγική Fluxys, να ενώνουν τις δυνάμεις τους συμμαχώντας και με ελληνικό ενεργειακό όμιλο. Ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (31% ΤΑΙΠΕΔ και 35% ΕΛΠΕ) θα γίνει σε δύο φάσεις, προεπιλογής και δεσμευτικών προσφορών – με την πρώτη να ολοκληρώνεται στις 24 Ιουλίου.

Η ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 εβδομάδων από την ημερομηνία που θα κληθούν οι προεπιλεγέντες να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν πιστοποιημένοι Διαχειριστές Δικτύου, όρος που κρίθηκε απαραίτητος προκειμένου το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΔΕΣΦΑ που θα προκύψει μετά την πώληση να είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να αποτραπούν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στον πρώτο διαγωνισμό με τη συμμετοχή της Socar. Ωστόσο, ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός και στη συμμετοχή εταιρειών από τρίτες χώρες, funds καθώς και εταιρειών με δραστηριότητα πλην του Διαχειριστή υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής τους σε κοινοπραξίες στην οποία θα ορίσουν ως επικεφαλής εταιρεία Διαχειριστή Δικτύου που θα πληροί τα χαρακτηριστικά της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Κοινοπραξίες μπορούν να συσταθούν είτε στο στάδιο της προεπιλογής είτε και μετά από αυτό, με την προκήρυξη να είναι πιο ευέλικτη για την πρώτη κατηγορία και πιο αυστηρή για τη δεύτερη.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που η κοινοπραξία συσταθεί στο στάδιο της προεπιλογής, τότε δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης ποσοστών αλλά και αλλαγής της εταιρείας που τίθεται επικεφαλής, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι και πάλι πιστοποιημένος Διαχειριστής Δικτύου και ότι θα υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση των πωλητών. Στην περίπτωση που η κοινοπραξία συστήνεται μετά το στάδιο της προεπιλογής, δεν μπορεί να αλλάξει η σύστασή της ούτε ο επικεφαλής της, ενώ θα πρέπει να κοινοποιηθεί στους πωλητές τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Μέσω των κοινοπραξιών μπορούν να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ και εταιρείες από τρίτες χώρες, με τις πληροφορίες να θέλουν την Socar να επανεμφανίζεται μέσω κάποιου σχήματος. Υποχρεωτικά μέσω κοινοπραξίας θα πρέπει να εκφράσει το ενδιαφέρον της και η ιταλική Snam η οποία είχε εμφανιστεί και στον πρώτο διαγωνισμό για το 17% του ΔΕΣΦΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή