Δικαιότερες χρεώσεις ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος

Δικαιότερες χρεώσεις ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διόρθωση της υφιστάμενης μεθοδολογίας χρέωσης των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) που «φουσκώνει» τους λογαριασμούς ρεύματος σε περιόδους αυξημένης κατανάλωσης, προχωράει η ΡΑΕ στο πλαίσιο σχετικής κυβερνητικής δέσμευσης, όπως εκφράστηκε τόσο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο ΥΠΕΝ.

Για το θέμα συνεδριάζει σήμερα η ολομέλεια της ΡΑΕ προκειμένου να καταλήξει σε γνωμάτευση προς τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος στη συνέχεια θα προωθήσει με νομοθετική ρύθμιση τη νέα μεθοδολογία χρέωσης των ΥΚΩ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ θα εισηγηθεί μεθοδολογία που θα διατηρεί την κλιμακωτή χρέωση που ισχύει και σήμερα με κάποιες αλλαγές ως προς το εύρος αυτών, αλλά ο καταναλωτής θα επιβαρύνεται με την υψηλή χρέωση της επόμενης κλίμακας μόνο για την ποσότητα ενέργειας που υπερβαίνει την προηγούμενη και όχι από την πρώτη κιλοβατώρα όπως συμβαίνει σήμερα. Αν κάποιος καταναλώνει σήμερα 2.000 κιλοβατώρες και η κατανάλωσή του αυξηθεί έστω για 2 κιλοβατώρες θα πληρώσει αυξημένη χρέωση για ΥΚΩ για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ με βάση τη νέα μεθοδολογία, μόνο για τις 2 επιπλέον κιλοβατώρες. Η διαφορά της επιβάρυνσης είναι προφανής και για ένα μέσο νοικοκυριό υπολογίζεται σε τουλάχιστον 70 ευρώ το τετράμηνο. Το μέτρο αναμένεται να ελαφρύνει σημαντικά τους λογαριασμούς ρεύματος σε περιόδους που οι καταναλωτές κάνουν χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση και ψύξη (χειμερινούς και θερινούς μήνες) και η κατανάλωσή τους αυξάνεται σημαντικά. Η κατάργηση της υφιστάμενης μεθοδολογίας θα οδηγήσει σε ελάφρυνση του λογαριασμού ρεύματος ενός μέσου νοικοκυριού κατά τουλάχιστον 70 ευρώ το τετράμηνο. Eκτός από την κατάργηση της χρέωσης σε υψηλότερη τιμή από την πρώτη κιλοβατώρα, η ΡΑΕ προσανατολίζεται και στην αλλαγή των υφιστάμενων σήμερα κλιμακωτών χρεώσεων για τις ΥΚΩ.

Σήμερα ισχύουν τέσσερις διαφορετικές κλίμακες καταναλώσεων και χρεώσεων ΥΚΩ αντίστοιχα ως εξής:

• Για κατανάλωση έως και 1.600 κιλοβατώρες η χρέωση ανέρχεται σε 0,00699 ευρώ η κιλοβατώρα.

• Στην αμέσως επόμενη κλίμακα, μεταξύ 1.601-2.000 κιλοβατώρες, η χρέωση ανεβαίνει σε 0,01570 ευρώ η κιλοβατώρα.

• Στην κλίμακα 2.001-3.000 κιλοβατώρες, η τιμή διαμορφώνεται στα 0,03987 ευρώ η κιλοβατώρα.

• Και στην υψηλή κλίμακα άνω των 3.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο, η τιμή μονάδας των ΥΚΩ εκτινάσσεται στα 0,04488 ευρώ η κιλοβατώρα.

Η ολομέλεια της ΡΑΕ θα ασχοληθεί σήμερα και με τον προσδιορισμό των ποσών από ΥΚΩ παρελθόντων ετών που θα πρέπει να ανακτήσει η ΔΕΗ μέσω των τιμολογίων, αλλά και τον επιμερισμό αυτών σε ορίζοντα 5ετίας για να περιοριστεί κατά το δυνατόν η επιβάρυνση για τους καταναλωτές. Η ΔΕΗ εκτιμά το κόστος ΥΚΩ που δεν έχει ανακτήσει από το 2012 και μέχρι το 2015 σε τουλάχιστον 735 εκατ. ευρώ, με τη ΡΑΕ να καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από ενδελεχή έλεγχο των σχετικών στοιχείων σε «ψαλίδισμα» κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκκαθάριση του λογαριασμού ΥΚΩ τέθηκε για πρώτη φορά από τους πιστωτές ως δέσμευση στο συμπληρωματικό μνημόνιο, στο πλαίσιο των μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, στα οποία συγκαταλέγονται και οι ανεξόφλητες οφειλές της ΔΕΗ από λογαριασμούς ρεύματος.

Το κόστος ΥΚΩ αντιπροσωπεύει επενδύσεις και λειτουργικά έξοδα της ΔΕΗ σε ετήσια βάση, προκειμένου να διασφαλισθεί τιμή ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά ίδια με αυτήν της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και τις επιδοτήσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου στο οποίο εντάσσονται ευάλωτες ομάδες καταναλωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή