Στα 951 εκατ. ευρώ η αξία των εξαγορών του α΄ εξαμήνου

Στα 951 εκατ. ευρώ η αξία των εξαγορών του α΄ εξαμήνου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετά παραγωγικό σε συμφωνίες εξαγορών και επενδύσεων, που θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, αποδείχθηκε το α΄ χρηματιστηριακό εξάμηνο του 2017.

Σαφώς και η πολύμηνη καθυστέρηση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης κόστισε χρόνο και χρήμα στην πραγματική οικονομία, παρ’ όλα αυτά το άθροισμα των συμφωνιών κρίνεται μάλλον ικανοποιητικό.

Σύμφωνα με την έρευνα της «Κ», με τη συμπλήρωση του πρώτου μισού της χρονιάς στο Χρηματιστήριο, ολοκληρώθηκαν οι εξαγορές δύο εισηγμένων επιχειρήσεων (OΛΘ, Mermeren) και της Eθνικής Ασφαλιστικής, θυγατρικής του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.

Η συνολική αξία των τριών εξαγορών διαμορφώθηκε στα 951 εκατ., ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν επενδυτικά προγράμματα από 4 εισηγμένες (Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΟΛΠ) συνολικής αξίας 2,067 δισ. για την επόμενη πενταετία.

Η κορυφαία εξαγορά του α΄ εξαμήνου ανήκει στη μεταβίβαση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα στην EXIN Financial Services Holding B.V. έναντι τιμήματος 718,3 εκατ. Η δεύτερη σημαντικότερη εξαγορά αφορά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 67% των μετοχών της ΟΛΘ έναντι 231,926 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία της Deutsche Invest Equity PartnersGmbH, με τη θυγατρική της CMA CGM, Terminal Link SAS, και την Belterra Investments LTD, που έχουν δεσμευθεί για επενδύσεις των 180 εκατ. ευρώ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η εταιρεία μαρμάρου «Παυλίδης» πρόσφατα κατέβαλε ποσόν 82,5 εκατ. για την απόκτηση της εισηγμένης Mermeren, χωρίς προς το παρόν να έχει διευκρινισθεί αν υποχρεούται να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για την απόκτηση των μετοχών. Σε επίπεδο επενδύσεων ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε την κατασκευή νέου εργοστασίου αλουμίνας, μιας επένδυση 400 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας και θα ανεβάσει την παραγωγή στο 1 εκατομμύριο τόνους.

Επενδύσεις ύψους 1 δισ. σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ στο πενταετές business plan που έχει εκπονήσει η εισηγμένη, που θα αφορούν κατά κύριο λόγο έργα κανονιστικής και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης (ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής). Ο ΟΤΕ για το σύνολο του 2017 σχεδιάζει επενδύσεις 700 εκατ. ενώ ήδη έχει υλοποιήσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο της χρονιάς. Τέλος, επενδύσεις ύψους 294 εκατ. θα πραγματοποιήσει ο ΟΛΠ εντός της επόμενης πενταετίας, προκειμένου να αναβαθμίσει την υφιστάμενη υποδομή του και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του στον κερδοφόρο κλάδο κρουαζιέρας της Ανατολικής Μεσογείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή