Οι τρεις άξονες της Εθνικής για ισχυρότερη κερδοφορία

Οι τρεις άξονες της Εθνικής για ισχυρότερη κερδοφορία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε δραστική ενίσχυση των δραστηριοτήτων και των χρηματοδοτήσεών της στην εγχώρια αγορά υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας υπογράμμισε ότι «εμείς βλέπουμε ως στρατηγικό πλεονέκτημα την αναδιάταξη των δυνάμεών μας εντός συνόρων».

Χθες, οι μέτοχοι της ΕΤΕ ενέκριναν την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την οποία ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειών που προέβλεπε το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Σημειώνεται ότι από την πώληση της ασφαλιστικής η ρευστότητα της ΕΤΕ ενισχύεται με περίπου 770 εκατ. ευρώ, ενώ διατηρεί το 25% των μετοχών της. «Εχουμε ήδη υλοποιήσει πάνω από το 90% των δράσεων από πλευράς κεφαλαιακού οφέλους. Μεγάλες αποεπενδύσεις σημαίνει στην πραγματικότητα μεγάλη ενίσχυση των σημερινών μας δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Και αυτό ακριβώς είναι που θα κάνουμε. Εχοντας ήδη ισχυρή θέση σε κεφάλαια και ρευστότητα, θα τα χρησιμοποιήσουμε για να χτίσουμε την ισχυρότερη κερδοφορία. Κερδοφορία που θα έρθει με τρεις τρόπους: από την αύξηση των εσόδων μας λόγω της πιστωτικής επέκτασης, τη μείωση του κόστους μας λόγω περαιτέρω λειτουργικής βελτίωσης και από τη σχολαστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημείωσε ο κ. Φραγκιαδάκης. Σημειώνεται ότι μετά την πώληση θυγατρικών όπως η Finansbank στην Τουρκία, ο ΑΣΤΗΡ Παλάς, NBGI κ.ά. ο όμιλος προχώρησε στην αποπληρωμή κρατικής βοήθειας ύψους 2 δισ. ευρώ (CoCos), ενώ ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) ενισχύθηκε κατά 750 μονάδες βάσης και ανήλθε σε 16,3%.

Ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 2,8 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, και τη βελτίωση της ρευστότητας με τον περιορισμό της εξάρτησης από τον ELA. Με τα αυξημένα κεφάλαια και ρευστότητα, τόνισε, «θα εστιάσουμε στην κύρια δραστηριότητά μας: τη χρηματοδότηση της οικονομίας μας και των επιχειρήσεων, επιχειρήσεων όλων των μεγεθών, που στοχεύουν σε μια οικονομία βασισμένη στη δουλειά, στην παραγωγικότητα, στην ορθολογική ανάληψη κινδύνων και στην εξωστρέφεια».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ανέφερε ακόμα ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης έγινε καθώς η διοίκηση πήρε «την ιδιοκτησία του προγράμματος», προσθέτοντας ότι για να μπορέσει η χώρα να βγει οριστικά από την κρίση θα πρέπει αντίστοιχα να πάρει την ιδιοκτησία της συμφωνίας και να πραγματοποιηθούν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου κ. Τάκης Θωμόπουλος σημείωσε ότι «η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τη διασαφήνιση της μελλοντικής δημοσιονομικής στρατηγικής, καθώς και της στρατηγικής περαιτέρω μείωσης του μεσομακροπρόθεσμου κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, μπορούν να αποτελέσουν ορόσημα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και την επιτάχυνση της διαδικασίας οικονομικής ανάκαμψης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή