Στη Wind η Cyta Hellas με ανταλλαγή μετοχών

Στη Wind η Cyta Hellas με ανταλλαγή μετοχών

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχωράει η πώληση της Cyta Hellas. Ολα δείχνουν ότι αγοραστής θα είναι η Wind Hellas και ότι η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί μέσω ανταλλαγής μετοχών. Η Wind θα απορροφήσει τη Cyta Hellas και σε αντάλλαγμα η κυπριακή Cyta θα καταστεί μέτοχος της ελληνικής Wind.

H διοίκηση της Cyta –ουσιαστικά η κυπριακή κυβέρνηση–, η οποία επί πολλούς μήνες αγνοούσε τα κελεύσματα της ελληνικής Wind, τώρα φαίνεται να επιταχύνει τον βηματισμό της, καθώς η αξία της Cyta Hellas συνεχώς υποβαθμίζεται. Η τελευταία, καθώς στερείται επαρκών κεφαλαίων, χάνει μερίδιο αγοράς και αδυνατεί να φέρει τη νέα γενιά υποδομών που επιβάλλει η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με λίγα λόγια, ο κίνδυνος απαξίωσής της σε μια υφεσιακή αγορά και στο πρότυπο της On Telecoms είναι ισχυρός.

Εκτός από τη Wind, δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος παίκτης για μια τέτοια συναλλαγή. Μια απορρόφηση της εταιρείας από τον ΟΤΕ θα προσέκρουε σε ανταγωνιστικά εμπόδια, ενώ μια συμφωνία με τη Vodafone θα ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί. Οι μέτοχοι της Vodafone δεν θα συναινούσαν σε ένα μέτοχο μειοψηφίας στη θυγατρική τους στην Ελλάδα. Αντίθετα, οι επενδυτικές εταιρείες που ελέγχουν τη Wind δεν θα δεν είχαν καμία αντίρρηση να καταστεί μέτοχος στην εταιρεία το κυπριακό κράτος.

Η ανταλλαγή μετοχών βολεύει τόσο αγοραστές όσο και πωλητές. Οι πρώτοι ικανοποιούνται γιατί αποκτούν 300.000 πελάτες σταθερής τηλεφωνίας χωρίς μετρητά. Για τους πωλητές, όμως, το συγκεκριμένο μοντέλο είναι το μόνο που τους επιτρέπει να μην εγγράψουν ζημίες, κάτι που είναι επιθυμητό τόσο επιχειρηματικά όσο και πολιτικά στη μεγαλόνησο. Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακή Cyta και οι τράπεζες έχουν διαθέσει σχεδόν 300 εκατ. στη θυγατρική της Ελλάδας και ως συνέπεια μια συναλλαγή τώρα θα οδηγούσε σε εγγραφή ζημιών, αφού ένα τέτοιο τίμημα θα ήταν απίθανο να επιτευχθεί. Αντίθετα, οι πωλητές μέσω της συμμετοχής τους στη Wind μπορούν να ελπίζουν σε μια πιθανή αύξηση των υπεραξιών τους, μέσω της αύξησης της αξίας της Wind Hellas.

Τρίτος ενδιαφερόμενος δεν φαίνεται να υπάρχει. Η περίπτωση του επιχειρηματία Π. Γερμανού φέρεται να μην επιβεβαιώνεται, καθώς ο τελευταίος θεωρεί πλέον μικρή ευκαιρία τη Cyta Hellas.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή