ΧΥΤΑ Φυλής: στην ΗΛΕΚΤΩΡ η διαχείριση στραγγισμάτων

ΧΥΤΑ Φυλής: στην ΗΛΕΚΤΩΡ η διαχείριση στραγγισμάτων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τη διαχείριση των στραγγισμάτων από τους ΧΥΤΑ της Φυλής για εννέα μήνες. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα προηγούμενα πέντε έτη (με την παρένθεση ενός που το έργο είχε ανατεθεί σε άλλη εταιρεία) η ΗΛΕΚΤΩΡ είχε κοστολογήσει το ίδιο έργο 40% περισσότερο, κάτι που η εταιρεία αποδίδει σε τεχνικά ζητήματα.

Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας των στραγγισμάτων (180.000 κυβικά ετησίως) από τις διαφορετικές φάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής κατασκευάστηκαν από την ΗΛΕΚΤΩΡ το 2008. Οπως αναφέρεται στο πρακτικό της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, που είναι ο κύριος του έργου, η λειτουργία των εγκαταστάσεων ανατέθηκε με διαγωνισμό στην ΗΛΕΚΤΩΡ το 2010 για 5 έτη, προς 14,3 εκατ. ευρώ (μέσο μηνιαίο κόστος 239.400 ευρώ).

Το 2016, επειδή δεν είχε γίνει νέος διαγωνισμός έγινε ένας «προσωρινός» για ένα έτος, ο οποίος κατακυρώθηκε στην εταιρεία WATT προς 710.402 ευρώ (118.400 ευρώ/μήνα). Επειδή, όμως, ο διαγωνισμός εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωθεί, ο ΕΔΣΝΑ προχώρησε σε νέο διαγωνισμό, για ακόμα 9 μήνες, τον οποίο κέρδισε η ΗΛΕΚΤΩΡ, προς 565.433 ευρώ (141.358 ευρώ/μήνα).

Πώς είναι δυνατόν το ίδιο έργο από την ίδια εταιρεία να κοστίζει το 2015 239.400 ευρώ/μήνα και το 2017 περίπου 40% λιγότερο; Σύμφωνα με στελέχη της ΗΛΕΚΤΩΡ, η σημαντική διαφορά στην τιμή στα προηγούμενα πέντε έτη οφείλεται στη διάρκεια της σύμβασης. Οπως υποστηρίζουν, ένα πολυετές συμβόλαιο πρέπει να καλύψει και το κόστος αναλώσιμων, ανταλλακτικών και βλαβών, το οποίο επιβαρύνει σημαντικά το τελικό ποσό. Κατά τα λοιπά, ο «κύριος» διαγωνισμός –για τα επόμενα 5 χρόνια– βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. «Ο διαγωνισμός καθυστέρησε πολύ για δύο λόγους. Κατ’ αρχήν, άργησε να εγκριθεί από το τεχνικό συμβούλιο της περιφέρειας γιατί έπρεπε να εξεταστούν οι προτεινόμενες επιστημονικά λύσεις», αναφέρει η κ. Αφροδίτη Μπιζά, αντιπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ. «Επιπλέον υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό, άρα και πολλές ενστάσεις και προσφυγές.

Ο προσωρινός ανάδοχος, πάντως, θα ανακηρυχθεί την επόμενη Τετάρτη και ελπίζουμε ότι η σύμβαση θα υπογραφεί έως το τέλος του έτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή