Κύπρος, Βουλγαρία βασικές αγορές για τη Eurobank στο εξωτερικό

Κύπρος, Βουλγαρία βασικές αγορές για τη Eurobank στο εξωτερικό

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί η πώληση της θυγατρικής του oμίλου Eurobank στη Ρουμανία, Bancpost, με την οποία ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του ομίλου στο εξωτερικό.

Η Eurobank θα διατηρήσει ισχυρή παρουσία σε Βουλγαρία, Κύπρο, Σερβία, Λουξεμβούργο, με τις αγορές της Κύπρου και της Βουλγαρίας να αποτελούν την αιχμή. Συνολικά το ενεργητικό του ομίλου στο εξωτερικό (χωρίς τη Ρουμανία) ανέρχεται στα 10,2 δισ. ευρώ, τα δάνεια στα 4,4 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις στα 7,9 εκατ. ευρώ, ενώ το δίκτυο καταστημάτων φτάνει τα 235 σημεία. Σε ό,τι αφορά τη Ρουμανία, η Bancpost διαθέτει ενεργητικό 3,4 δισ. ευρώ και 174 καταστήματα, στόχος της διοίκησης της Eurobank είναι η πώληση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ μεταξύ των εναλλακτικών που εξετάζονται είναι η διατήρηση ενός σημαντικού πακέτου μετοχών 10% με 15% της ρουμανικής τράπεζας.

Τόσο στην Κύπρο, η Eurobank Cyprus, όσο και στη Βουλγαρία, η Postbank είναι συστημικές τράπεζες και περιλαμβάνονται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων κάθε χώρας. Ειδικά στην περίπτωση της Βουλγαρίας, η Eurobank θα είναι η μόνη εγχώρια τράπεζα με παρουσία στη χώρα, ενώ στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρουσίας της προχώρησε στη δημιουργία ειδικού γραφείου –International Greek Desk– προκειμένου να καλύπτει όλες τις επιχειρηματικές ανάγκες. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η Eurobank διαθέτει οκτώ καταστήματα και δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των επιχειρήσεων καθώς και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων μεγάλων ιδιωτών. Το 2016 έκλεισε για την κυπριακή τράπεζα με κέρδη μετά από φόρους 38,1 εκατ. ευρώ, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) διαμορφώθηκε στο 28,3%, ενώ ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 6,9%. Στη Σερβία, η θυγατρική είναι πιο μικρή (1,3 δισ. ενεργητικό, 800 εκατ. καταθέσεις και 80 καταστήματα) και σε δεύτερο χρόνο θα επανεξεταστεί η στρατηγική στη χώρα.

Το 2014 ήταν η πιο κρίσιμη χρονιά στην υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης των διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου: προχώρησε σε μεγάλες προβλέψεις, αντιμετωπίζοντας τα «κόκκινα» δάνεια, σε μείωση του αριθμού των καταστημάτων με αύξηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, σε μείωση του προσωπικού μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και γενικότερα περιστολή δαπανών σε όλα τα επίπεδα. Οι ενέργειες αυτές είχαν σημαντικά αποτελέσματα και το 2015, μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία, οι διεθνείς δραστηριότητες συνέβαλαν με 68 εκατ. ευρώ στην κερδοφορία του ομίλου. Το 2016 προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής Universal Bank στην Ουκρανία και στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στη Βουλγαρία.

Ο κ. Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, μιλώντας στην «Κ» σημειώνει ότι η Eurobank όπως και οι άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες είχαν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη διεθνή δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια, η οποία ωστόσο επηρεάστηκε από τη βαθιά κρίση που υπέστη η χώρα και το τραπεζικό σύστημα. «Ως αποτέλεσμα, είναι γνωστό ότι οι συστημικές τράπεζες της χώρας μας έχουν δεσμευθεί να υλοποιήσουν πλάνα αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνουν και τις διεθνείς τους δραστηριότητες και επηρεάζουν την παρουσία τους στις αγορές του εξωτερικού, δυστυχώς σε μια συγκυρία που οι αγορές αυτές και οικονομίες των χωρών ανακάμπτουν». Η Eurobank», σημειώνει ο κ. Ιωάννου, «έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων ενεργειών του προγράμματος αναδιάρθρωσης σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει. Πλέον οι αγορές στις οποίες δίνουμε έμφαση είναι της Βουλγαρίας και της Κύπρου και η καλή πορεία των τραπεζών μας εκεί δημιουργεί σημαντικό πλεονέκτημα για τον όμιλό μας και τη μετέπειτα εξέλιξη και πορεία του. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως το 2016 η τράπεζα επέστρεψε στην κερδοφορία για πρώτη φορά μετά το 2011 και οι διεθνείς μας δραστηριότητες απέδωσαν τα μισά περίπου από τα συνολικά κέρδη της προηγούμενης χρονιάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή