Υψηλές πτήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Υψηλές πτήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Ιουλίου συνοδεύθηκε από νέα υψηλά έτους του χρηματιστηρίου, που επέστρεψε 26 μήνες πίσω (Μάιος 2015) στις 843,25 μονάδες, έχοντας απόδοση 31,01% πριν συμπληρωθεί το επτάμηνο του 2017. Ταυτόχρονα, στην εγχώρια ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατικών ομολόγων κατεγράφη ισχυρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων του 2ετούς και 10ετούς κρατικού, ομολόγου που βρέθηκαν αντίστοιχα σε νέα χαμηλά 7,5 ετών και 3 ετών. Ο κυριότερος λόγος αυτής της επενδυτικής εμπιστοσύνης που εκδηλώθηκε από ξένα χαρτοφυλάκια στις αγορές μετοχών-ομολόγων και αμοιβαίων κεφαλαίων είναι ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αποπληρωμής των υποχρεώσεών της. Ηδη, χθες, εγκρίθηκε η δόση των 8,5 δισ. ευρώ από τον ESM. Επίσης, για τους επενδυτές έχει εκλείψει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και ο πολιτικός, αφού ακόμη κι αν γίνουν εκλογές και την παρούσα κυβέρνηση διαδεχθεί η Ν.Δ., δεν πρόκειται να ανατρέψει τη συμφωνία με τους πιστωτές.

Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας επικράτησαν οι πωλητές. Ο πειρασμός της κατοχύρωσης των βραχυπρόθεσμων κερδών αποδείχθηκε ισχυρότερος παράγοντας στις επενδυτικές επιλογές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει στις 837,43 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,69%. Η αξία των συναλλαγών ήταν περιορισμένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και διαμορφώθηκε στα 50 εκατ. ευρώ. Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι αποδόσεις και να υποχωρούν οι τιμές των κρατικών εκδόσεων χρέους. Ειδικότερα, η τιμή του 2ετούς κρατικού ομολόγου κατέγραψε τιμή στα 101,80 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,65%. Το 10ετές ομόλογο αποτιμήθηκε στα 88,50 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να φθάνει το 5,35%. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό που έφθασε το 0,57%) ανήλθε στις 478 μονάδες βάσης.

Στα εγχώρια εταιρικά ομόλογα παρουσιάστηκε η εξής εικόνα: Το ομόλογο του ΟΠΑΠ εμφάνισε τιμή στα 101,85 λεπτά του ευρώ και απόδοση στο 3,12%, για το ομόλογο του «Μυτιληναίου» η τιμή διαμορφώθηκε στα 100,24 λεπτά και η απόδοση ανήλθε στο 3,09%. Για το ομόλογο του ΙΚΕΑ η τιμή διαμορφώθηκε στα 102 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 4,55%, ενώ το ομόλογο της Sunlight κατέγραψε τιμή στα 100,76 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να φθάνει το 4,13%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή