Επενδύσεις άνω των 3,5 δισ. σχεδιάζουν έως το 2021 δέκα εισηγμένες εταιρείες

Επενδύσεις άνω των 3,5 δισ. σχεδιάζουν έως το 2021 δέκα εισηγμένες εταιρείες

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι το πρώτο καλοκαίρι μετά τα όσα ακραία και πρωτοφανή συνέβησαν στη χώρα το καλοκαίρι του 2015 (capital controls, δημοψήφισμα, 17ωρη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών) όπου στις γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων ανακοινώθηκαν επενδυτικά σχέδια για την επόμενη πενταετία μέχρι το 2021. Υστερα από μια πικρή και άνυδρη διετία, οι επιχειρήσεις ανασυντάσσονται αφήνοντας πίσω το Grexit και την πολιτική αστάθεια.

Σύμφωνα με την έρευνα της «Κ», ομάδα 10 εισηγμένων σχεδιάζει και ήδη υλοποιεί παραγωγικές επενδύσεις άνω των 3,5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2021. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι, για να ωριμάσει μια επένδυση, χρειάζεται τουλάχιστον 12-18 μήνες, αφού, για παράδειγμα, η παραγγελία γραμμών παραγωγής χρειάζεται ακόμη και ένα χρόνο, ενώ η έναρξη της παραγωγής μπορεί να απαιτήσει από 4 έως 8 μήνες.

Τι ξεκινά

Από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα των επομένων ετών θα υλοποιήσει η ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με έκθεση της Alpha Finance, στο πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η εισηγμένη το επενδυτικό πλάνο έχει προϋπολογιστεί στα 967 εκατ. ευρώ, ποσό, όμως, το οποίο αναμένεται να περιοριστεί γύρω στα 620 εκατ. μετά τις εκπτώσεις που θα προσφερθούν κατά τη διαδικασία των προσφορών-πλειστηριασμών. Οι επενδύσεις θα αφορούν κατά κύριο λόγο έργα κανονιστικής και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης (ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής). Εκτίμηση της διοίκησης της εισηγμένης είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Επίσης, ένα άλλο τμήμα των επενδύσεων θα κατευθυνθεί στο μέτωπο της αντιμετώπισης της σπατάλης του νερού. Το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα μεταξύ των εισηγμένων υλοποιεί ήδη ο όμιλος ΟΤΕ. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο όμιλος ΟΤΕ αυξάνει σε 1,5 δισ. ευρώ τις επενδύσεις του για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία την τετραετία 2017-2020. Μέσα στο 2017 ο ίδιος όμιλος σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω τα δίκτυα νέας γενιάς, αυξάνοντας την πληθυσμιακή κάλυψη, ενισχύοντας τις ταχύτητες mobile Internet και προσφέροντας νέες δυνατότητες και υπηρεσίες. Στη σταθερή, ο όμιλος ΟΤΕ περνάει οπτικές ίνες για να διαθέσει μέσα στη χρονιά υπερυψηλές ταχύτητες στο σταθερό Internet μέσω της τεχνολογίας Vectoring, μόλις αυτό επιτραπεί από τη ρυθμιστική αρχή. Ηδη, παρέχει πρόσβαση σε ταχύτητες VDSL έως και 50 Mbps στο 46% του πληθυσμού, με την κάλυψη του δικτύου VDSL Cosmote να αυξάνεται συνεχώς. Τελικός στόχος και αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων του ομίλου ΟΤΕ είναι η οπτική ίνα να φτάσει στο σπίτι (Fiber to the Home).

Στο λιμάνι

Το τρίτο μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα αφορά τον ΟΛΠ. Με στόχο να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά και να το καθιερώσει ως κεντρικό λιμάνι κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ΟΛΠ προχωρά σε επενδύσεις ύψους 294 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια προκειμένου να αναβαθμίσει την υφιστάμενη υποδομή του λιμανιού. Σημαντικό μέρος αυτής της επένδυσης θα περιλαμβάνει την επέκταση του νότιου λιμένα με χωρητικότητα για τέσσερις νέες θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων, άνω των 400 μέτρων, που προορίζονται για πλοία νέας γενιάς. Τα σχέδια περιλαμβάνουν, επίσης, την ανέγερση ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων, εστιατορίων και κτιρίων για άλλες βοηθητικές υπηρεσίες. Σήμερα ο Πειραιάς διαθέτει προβλήτες συνολικού μήκους 2,8 χιλιομέτρων με βύθισμα 11 μέτρων και 9-11 θέσεις ταυτόχρονης πρόσδεσης. Τα σχέδια επέκτασης θα προσθέσουν επιπλέον 1,65 χλμ. μήκους προβλητών, ενισχύοντας περαιτέρω τη χωρητικότητα του λιμένα κατά περίπου 50%.

Νέες θέσεις

Η δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μια περιοχή που πλήττεται από την ανεργία είναι ένα από τα μεγάλα οφέλη της νέας επένδυσης του ομίλου Μυτιληναίου ύψους 400 εκατ. ευρώ στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας. Η επένδυση αφορά την κατασκευή δεύτερης μονάδας παραγωγής αλουμίνας, η οποία θα προσθέσει επιπλέον 1 εκατ. τόνους στους 820.000 που παράγονται ήδη.

Σύμφωνα με πηγές του ομίλου, απομένουν μόνο μερικές διαδικαστικές λεπτομέρειες για να προχωρήσει η επένδυση. Η μονάδα προβλέπεται να είναι έτοιμη σε 18 μήνες. Παράλληλα, στα σκαριά βρίσκεται και μία επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, και πάλι στα Ασπρα Σπίτια, για την αναβάθμιση της παραγωγής αλουμινίου. Στόχος είναι η ετήσια δυναμικότητα να αυξηθεί στους 250.000 τόνους, από 190.000 που είναι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή