Η Samsung εξαγόρασε την ελληνική Innoetics

Η Samsung εξαγόρασε την ελληνική Innoetics

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μια ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας περνά σε χέρια ξένων επενδυτών. Πρόκειται για την εταιρεία Innoetics που δραστηριοποιείται στις τεχνολογίες φωνής. Αγοραστής είναι ο νοτιοκορεατικός κολοσσός Samsung. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κορεατική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας απέκτησε το 100% των μετοχών της μικρής Innoetics.

Το ύψος της εξαγοράς δεν γνωστοποιήθηκε, όπως και άλλες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Ωστόσο, στο εξής οι επτά Ελληνες εργαζόμενοι της Innoetics θα εργάζονται για τη Samsung. Η εταιρεία, σύμφωνα με τον επικεφαλής και μέτοχό της, Αιμίλιο Χαλαμανδάρη, θα σταματήσει οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα είχε αναπτύξει έως τώρα και θα εστιαστεί αποκλειστικά στην εξέλιξη της τεχνολογίας που έχει σχεδιάσει και αναπτύξει μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η ελληνική εταιρεία θ’ αξιοποιηθεί από τη Samsung στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με τους άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως είναι η Apple, η Google κ.ά. στις τεχνολογίες φωνής που ενσωματώνουν οι σύγχρονες συσκευές όπως είναι τα «έξυπνα» τηλέφωνα και οι τάμπλετ υπολογιστές.

Η Innoetics ιδρύθηκε το 2006 από τέσσερις επιστήμονες, τους Α. Χαλαμανδάρη, Π. Τσιακούλη, Σπ. Ράπτη, Σ. Καραμπέτσο. Μερίδιο ωστόσο (16%) διαθέτει και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», του οποίου μέχρι σήμερα αποτελούσε τεχνοβλαστό του.

Στα δέκα και πλέον χρόνια δραστηριότητας, η Innoetics ανέπτυξε και διέθετε στην αγορά τεχνολογίες Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία (Text-Τo-Speech, ΤTS).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ε.Κ. «Αθηνά», μαζί με την αναγνώριση φωνής, οι τεχνολογίες TTS αποτελούν σήμερα τη σημαντικότερη παράμετρο στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, κάτι που ενισχύεται από την αυξανόμενη καθημερινή χρήση φωνητικών/διαλογικών ψηφιακών βοηθών. H πιο γνωστή τεχνολογία ανήκει στην Apple και είναι η Siri.

H Innoetics είναι ο δεύτερος τεχνοβλαστός που προκύπτει από κρατικά ερευνητικά ιδρύματα. Είχε προηγηθεί η Forthnet, ως τεχνοβλαστός του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ) το 1996. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ή Ελλήνων επιστημόνων που στο παρελθόν κατάφεραν να πετύχουν σημαντικές επενδύσεις εγχώριων και ξένων επενδυτών. Μεταξύ αυτών η πιο γνωστή είναι η περίπτωση της υπηρεσίας εύρεσης ταξί, Taxibeat, η οποία πωλήθηκε αντί 42 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Intelligent Apps GmbH, θυγατρική εταιρεία της DaimlerBenz. Επίσης, πολύ σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις επενδυτικών κεφαλαίων στις ελληνικές επιχειρήσεις Workable και Persado. Στην πρώτη, οι επενδυτικές εταιρείες Balderton Capital, Notion Capital Greylock IL, τοποθέτησαν 27 εκατ. δολ. ΗΠΑ (περίπου 25 εκατ. ευρώ) και στη δεύτερη τοποθέτησε 30 εκατ. δολ. ΗΠΑ η Goldman Sachs.

Μαζί με τις προαναφερόμενες επιτυχίες, υπάρχει φυσικά και σωρεία αποτυχημένων επιχειρηματικών σχεδίων.

Ωστόσο, τα ποσά που πλέον συγκεντρώνουν οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις αρχίζουν να «ζαλίζουν» ιδρυτές και επενδυτές. Ετσι, στρατιές φοιτητών και αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων συνωστίζονται στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων με στόχο να «ταρακουνήσουν» την κοινότητα της τεχνολογίας, αλλά και να κερδίσουν οι ίδιοι φήμη και χρήματα. Ο συνωστισμός αυτός αναμένεται να ενταθεί, μόλις τεθεί σε λειτουργία το επενδυτικό ταμείο EquiFund, που τώρα ετοιμάζεται από το υπ. Οικονομίας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF). Το EquiFund θα μετατραπεί σε ταμείο που θα τροφοδοτήσει άλλα επενδυτικά ταμεία (ιδιωτών), με στόχο να χρηματοδοτηθούν καινοτομικά επιχειρηματικά σχέδια, συνολικού ύψους που μπορεί να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή