Νέα μείωση τζίρου αναμένουν οι έμποροι το β΄ εξάμηνο

Νέα μείωση τζίρου αναμένουν οι έμποροι το β΄ εξάμηνο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση των πωλήσεων κατά 2,12% μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι κατέγραψε ο κλάδος των λιανεμπορίου, σύμφωνα με τις απόψεις 166 ανωτέρων στελεχών επιχειρήσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται στη μηνιαία έρευνα τάσεων FMCG του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η έρευνα αφορά την πορεία των πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά και τις εκτιμήσεις τους για το δεύτερο εξάμηνο, με βάση τις οποίες η πτώση των πωλήσεων θα συνεχιστεί. Οπως προκύπτει από τις σχετικές απαντήσεις, οι προβληματισμοί των στελεχών επηρεάζονται κυρίως από τις μακροοικονομικές εξελίξεις στη χώρα και δείχνουν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία πηγάζει από την αβεβαιότητα που επηρεάζει την ψυχολογία των καταναλωτών και την υψηλή φορολογία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών, σε ποσοστό 81%, θεωρεί ότι το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017 η οικονομική κατάσταση χειροτέρεψε. Το 16% θεωρεί ότι έμεινε αμετάβλητη και μόλις το 4% ότι βελτιώθηκε. Σε σχέση με την πορεία των πωλήσεων, το 68% θεωρεί ότι οι πωλήσεις θα είναι μειωμένες το δεύτερο εξάμηνο. Το 19% αναμένει σχεδόν αμετάβλητες πωλήσεις και το 13% αύξηση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις των στελεχών σε σχέση με βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τους. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά καταγράφεται ως βασικό πρόβλημα η αβεβαιότητα του κοινωνικού-οικονομικού περιβάλλοντος. Ο υψηλός ΦΠΑ, ο οποίος στις προηγούμενες μετρήσεις καταγραφόταν ως το κύριο πρόβλημα, εξακολουθεί να έχει σημασία με 47%, αλλά με σημαντική πτώση έναντι 68% στην προηγούμενη έρευνας και πέφτει πλέον στην 3η θέση των προβλημάτων. Αντιθέτως, το πρόβλημα των μειωμένων πωλήσεων παρουσιάζει ένταση, καθώς ανεβαίνει στη 2η θέση με αύξηση από 52% σε 59% από την προηγούμενη μέτρηση. Αλλα σημαντικά προβλήματα θεωρούνται οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες των πελατών τους κυρίως λόγω της αρνητικής ψυχολογίας, τα υψηλά κόστη λειτουργίας και η χαμηλή κερδοφορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 20% θεωρεί βασικό πρόβλημα τη μεγάλη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζει (παρά τις όποιες βελτιώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια). Τέλος, τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τους ελέγχους κεφαλαίων και τη ρευστότητα παρουσιάζουν έντονη πτώση από το 27% στο 16%. Για πρώτη από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ καταγράφεται η εκτίμηση ότι οι τιμές θα μείνουν αμετάβλητες και μάλιστα το 22% εκτιμά ότι θα παρουσιάσουν πτώση. Αυτό το αποτέλεσμα αποδίδεται στον ιδιαίτερα έντονο ανταγωνισμό που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα και των πρόσφατων εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή