«Ποιοτικότεροι» ξένοι επενδυτές μπαίνουν στο Χ.Α.

«Ποιοτικότεροι» ξένοι επενδυτές μπαίνουν στο Χ.Α.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο υψηλό έτους αναρριχήθηκε το Χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση της δεύτερης εβδομάδας του Ιουλίου. Οι 10 πρώτες συνεδριάσεις του Ιουλίου συνοδεύτηκαν από 7 νέα υψηλά έτους στο κλείσιμο ισάριθμων συνεδριάσεων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει 29 μήνες πίσω στα επίπεδα της συνεδρίασης της 5ης Μαρτίου 2015. Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,34% στις 856,47 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ήταν περιορισμένη και δεν ξεπέρασε τα 67 εκατ. ευρώ. Η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην αγορά μετοχών αποτυπώνεται από τις γενναίες τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα. Η εισροή φρέσκου χρήματος είναι η δύναμη που κινεί ανοδικά τους χρηματιστηριακούς δείκτες και τις τιμές των κρατικών ομολόγων – με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι αποδόσεις τους.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ασφαλείς ενδείξεις αποτελούν η αύξηση του ημερήσιου τζίρου και οι μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων τραπεζικών μετοχών και άλλων blue chips, όπως συνέβη στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Με τις μεταβιβάσεις αυτές συντελείται αθόρυβα η αλλαγή σκυτάλης από τα επιθετικά-κερδοσκοπικά fund σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που «έρχονται για να μείνουν», προσβλέποντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και σε μακροπρόθεσμες αποδόσεις.

Θετικό παρέμεινε το κλίμα και στην εγχώρια αγορά κρατικών τίτλων χρέους, με τους ξένους διαχειριστές ομολόγων να είναι σε αναμονή ενόψει της έκδοσης 5ετούς ελληνικού ομολόγου μεταξύ 2 έως 4 δισ. ευρώ. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημείωσε νέα χαμηλά των τελευταίων 7,5 ετών και τελούσε υπό διαπραγμάτευση στο 3,39% με την τιμή να ανέρχεται στα 102,25 λεπτά του ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου παρέμεινε σε χαμηλά των τελευταίων 34 μηνών (Σεπτέμβριος 2014) και διαμορφώθηκε στο 5,25%, ενώ η μέση τιμή φθάνει τα 89,30 λεπτά του ευρώ.

Στα εταιρικά ομόλογα οι τιμές και αποδόσεις εμφάνισαν την εξής εικόνα: η τιμή του ΟΠΑΠ ανήλθε στα 101,43 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να φθάνει στο 3,17%, στο ομόλογο του Μυτιληναίου η τιμή διαμορφώθηκε στα 100,25 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται στο 3,05%. Η τιμή του ομολόγου της Sunlight αποτιμήθηκε στα 100,65 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,10% και η τιμή της Housemarket (θυγατρική του ομίλου Fourlis) ανήλθε στα 101,80 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να φθάνει το 4,52%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή