Ενίσχυση της εξωστρέφειας προτείνει ο ΣΕΒ

Ενίσχυση της εξωστρέφειας προτείνει ο ΣΕΒ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωθηση της οικονομίας προς την εξωστρέφεια με στροφή σε «έξυπνες» στοχευμένες οριζόντιες εξαγωγικές πολιτικές προτείνει ο ΣΕΒ, μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου για την ελληνική οικονομία. Ο ΣΕΒ επισημαίνει τη συμβολή των εξαγωγικών επιχειρήσεων στην ανάκαμψη της οικονομίας και υπογραμμίζει την ανάγκη διευκόλυνσης των επιχειρήσεων να κάνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τις ξένες επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, πρωταρχική σημασία για τον ΣΕΒ έχει η μείωση των ειδικών φόρων στην παραγωγή (π.χ. κόστος ενέργειας) και η διασφάλιση, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συνθηκών προσδοκώμενης ανταγωνιστικής διεθνώς κερδοφορίας. Μόνο έτσι, οι κρατικές παρεμβάσεις για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων (αναπτυξιακός, ΕΣΠΑ, στρατηγικές επενδύσεις κ.ο.κ.) μπορούν να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο, επισημαίνουν οι αναλυτές του εβδομαδιαίου δελτίου του ΣΕΒ.

«Μετά από χρόνια χαμένων ευκαιριών, έχει έρθει η ώρα να γίνει μια νέα αρχή. Ας μη χαθεί η μοναδική ευκαιρία που μας δίνεται σήμερα για να ξεφύγουμε από την κρίση και την ύφεση, με μια ώθηση προς την εξωστρέφεια, καθώς η χώρα εργάζεται για να βγει από το Μνημόνιο και να επιστρέψει σύντομα στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις αγορές», αναφέρει ο ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εξαγωγών που αναλύει ο ΣΕΒ, το 77% των ελληνικών εξαγωγών σε αξία, χωρίς τα πετρελαιοειδή, προέρχονται από κλάδους που λειτουργούν με διεθνές συγκριτικό πλεονέκτημα, ενώ το 58% από κλάδους αυξανόμενης διαχρονικά διείσδυσης στις παγκόσμιες αγορές. Στις 15 μεγαλύτερες εξαγωγικές κατηγορίες συγκαταλέγονται τα ποιοτικώς ανώτερα προϊόντα της ελληνικής γεωργίας και τεχνολογικώς προηγμένα βιομηχανικά προϊόντα με μοναδική θέση στην παγκόσμια αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή