Κόντρα ΕΒΖ – Πειραιώς για τις μονάδες στη Σερβία

Κόντρα ΕΒΖ – Πειραιώς για τις μονάδες στη Σερβία

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εξυγίανση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), καθώς η διοίκησή της εμφανίζεται απρόθυμη να ανακηρύξει πλειοδότη τον όμιλο που προσέφερε τίμημα της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ για τις δύο μονάδες της στη Σερβία. Σε αποκλειστική δήλωση στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΒΖ Aντώνιος Χατζηδιαμαντής για την αξιολόγηση των προσφορών ανέφερε: «Δεν μας ικανοποιούν οι βελτιωμένες προσφορές που κατατέθηκαν για τα δύο ζαχαρουργεία μας στη Σερβία, καθώς υπολείπονται από την αξία των επιχειρήσεων στην παρούσα χρονική στιγμή». Ο κ. Χατζηδιαμαντής τόνισε ακόμη ότι «θα προσπαθήσουμε να πείσουμε την πιστώτρια τράπεζα να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός, γιατί οι θυγατρικές μας έχουν αξία και μέλλον».

Σε ερώτηση της «Κ» για το μέλλον της ΕΒΖ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου υποστήριξε πως «η ΕΒΖ έχει προοπτικές και εάν δεν είχε καταληστευθεί αρκετά παλαιότερα, θα μπορούσε να βρίσκεται σε πορεία ανόδου. Παραμένω, όμως, αισιόδοξος ότι η ΕΒΖ θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα».

Οι προσφορές των τριών υποψηφίων αγοραστών ήταν αρκετά πάνω από την ελάχιστη τιμή προσφοράς, δηλαδή τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ η μία βελτιωμένη τιμή που κατατέθηκε (από τη σερβική εταιρεία MK Group) ήταν στην περιοχή των 50-51 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΒΖ έχει αποτιμήσει με τις σημερινές συνθήκες αγοράς μια εύλογη τιμή για δύο ζαχαρουργεία άνω των 80-85 εκατ. ευρώ από τη στιγμή που τα δύο εργοστάσια της Σερβίας είχαν λειτουργικά κέρδη 24,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τα 25 εκατ. του ελαχίστου τιμήματος προσφοράς είχαν σταθμιστεί με συνθήκες του 2015, όταν το ένα εργοστάσιο της Σερβίας ήταν κλειστό και το άλλο είχε ζημίες, γι’ αυτό και η τιμή-πακέτο των 25 εκατ. δεν αποτελεί εύλογο τίμημα με τα σημερινά δεδομένα. Οπως υποστηρίζουν στην ΕΒΖ, εάν η τράπεζα συμφωνήσει με την κήρυξη του διαγωνισμού σε άγονο, αυτό θα απαιτήσει τη λήψη πολύ δραστικότερων μέτρων μείωσης των δαπανών της ΕΒΖ, νέες μειώσεις στο μισθολογικό κόστος, μείωση του μεταφορικού κόστους (φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι μικρότερο κατά 14,5%), αλλά και μείωση του ενεργειακού κόστους, κάτι που όμως σε πρώτη φάση θα απαιτήσει και επενδύσεις. 

Η πώληση των δύο ζαχαρουργείων στη Σερβία αποτελεί συμφωνηθείσα με την πιστώτρια τράπεζα κίνηση και έχει λάβει τις απαραίτητες ευλογίες της κυβέρνησης, ενώ αποτελεί πρόκριμα για τη ρύθμιση του δανεισμού στης ΕΒΖ που κινείται σε επίπεδα άνω των 150 εκατομμυρίων. Ειδικότερα, η είσπραξη των 50 εκατομμυρίων από την πλειοδότρια MK Group θα μπορούσε να μειώσει τις υποχρεώσεις της κατά 100 εκατομμύρια ευρώ περίπου όπως έχει συμφωνηθεί.

Επιπλέον, πληροφορίες θέλουν η εταιρεία να έχει αιτηθεί περαιτέρω χρηματοδότηση της τάξης των 5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς. Η τελική απόφαση για την πώληση των δύο ζαχαρουργείων στη Σερβία ενδέχεται να συζητηθεί αύριο Πέμπτη, οπότε και έχει προγραμματιστεί συνάντηση της διοίκησης της ΕΒΖ με την Πειραιώς στα γραφεία της τράπεζας. Η τελευταία, υπό την πίεση της ανάγκης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στο πλαίσιο της επερχόμενης αξιολόγησης του ενεργητικού της από τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς εποπτικούς μηχανισμούς, εμφανίζεται να επιθυμεί την επιτυχή ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας ώστε να εισπράξει τα 50 εκατομμύρια και να διαγράψει άλλα τόσα από τις απαιτήσεις από την ΕΒΖ. Κάτι τέτοιο θα εξυγίαινε άμεσα τον ιδιαίτερα βεβαρημένο ισολογισμό της ΕΒΖ και θα επέτρεπε στον βασικό της μέτοχο, δηλαδή τον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας, να προχωρήσει στην περαιτέρω αξιοποίηση του περιουσιακού αυτού στοιχείου. Υπενθυμίζεται πως το προϊόν της εκκαθάρισης αποδίδεται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή