Αδιέξοδο στη συνάντηση Τράπεζας Πειραιώς με ΕΒΖ

Αδιέξοδο στη συνάντηση Τράπεζας Πειραιώς με ΕΒΖ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έκτακτη γενική συνέλευση οδηγείται κατά πάσα βεβαιότητα το θέμα της πώλησης των δύο μονάδων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Σερβία, καθώς η διοίκησή της δεν κατέληξε σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για το θέμα. Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν χθες στα γραφεία της τράπεζας στην Αθήνα, αλλά δεν βρέθηκε κοινός τόπος για το ζήτημα. Η αντιπαράθεση προκλήθηκε από την απροθυμία της διοίκησης της υπερχρεωμένης βιομηχανίας να προχωρήσει στην κατακύρωση του διαγωνισμού για τα εργοστάσια στη Σερβία. Και αυτό παρά το γεγονός πως έλαβε βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά της τάξης των 50 εκατ. ευρώ από τη σερβική MK Group.

Ομως με τις οφειλές της στην Πειραιώς να ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια ευρώ και το σχέδιο εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί να προβλέπει την πώλησή τους, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί η ΕΒΖ. Ειδικά καθώς ήδη, όπως πληροφορείται η «Κ», έχει ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση από την τράπεζα, την οποία και η τελευταία αδυνατεί να χορηγήσει σε μια εταιρεία με αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξης των 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Το θέμα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό εάν αναλογιστεί κανείς πως το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει πως η είσπραξη του τιμήματος των 50 εκατομμυρίων για τις δύο σερβικές μονάδες και η απόδοση του στην Πειραιώς έναντι μέρους του μη εξυπηρετούμενου υπολοίπου των 150 και πλέον εκατ. ευρώ θα επέτρεπε στην Πειραιώς να διαγράψει ισόποσα μέρος των οφειλών. Να μειωθεί, δηλαδή, κατά 100 εκατομμύρια περίπου ο τραπεζικός της δανεισμός.

Ομως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ φέρεται να εκτιμά πως το τίμημα των 50 εκατομμυρίων ευρώ είναι πολύ χαμηλό και προτείνει την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου, προσδιορίζοντας ως δικαιότερο τίμημα ποσό της τάξης των 80 – 90 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα, που διενήργησε και τον διαγωνισμό, αρνείται σύμφωνα με πληροφορίες να κηρύξει άγονη τη διαδικασία αφού, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, δεν είναι άγονη, αλλά το αντίθετο.

Το θέμα που ανακύπτει τώρα είναι ποιος θα ζητήσει την έκτακτη γενική συνέλευση και πόσο σύντομα. Το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΒΖ ανήκει στην «κακή» AΤΕBank, που έχει τεθεί προς εκκαθάριση. Αρα μέτοχος της βιομηχανίας είναι ο εκκαθαριστής, τις κινήσεις του οποίου παρακολουθούν τόσο το ΤΧΣ, που θα λάβει το προϊόν της εκκαθάρισης, όσο και η ΤτΕ.

Ο ισολογισμός της ΕΒΖ (τελευταία ετήσια χρήση, που έληξε στις 30/6/2016) δείχνει βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 152,2 εκατ., λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 69,3 εκατ. και σύνολο υποχρεώσεων 227,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι σωρευμένες ζημίες ανέρχονται στα 225,915 εκατ. και τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 81,294 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά εκτιμάται πως έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω κατά τη χρήση που έκλεισε στα τέλη του φετινού Ιουνίου.

Ολα αυτά παρά την ανακεφαλαιοποίησή της κατά 30 εκατομμύρια ευρώ από τον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας στις αρχές του 2015 κατόπιν της σχετικής πρωτοβουλίας Λαφαζάνη και του ανοικτού ζητήματος που αυτή προκάλεσε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η ΕΒΖ έχει περάσει εδώ και χρόνια στον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει τρεις άγονους μέχρι στιγμής διαγωνισμούς πώλησής της. Τώρα την πώληση των ξένων θυγατρικών της την τρέχει η ίδια η ΕΒΖ στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης με τον πιστωτή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή