Πτωτικά κινήθηκε το Xρηματιστήριο

Πτωτικά κινήθηκε το Xρηματιστήριο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πικρή γεύση άφησε στους επενδυτές η τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση της εβδομάδας. Η έκθεση του ΔΝΤ που χαρακτήρισε εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος προσγείωσε τις προσδοκίες των επενδυτών και επανενεργοποίησε τους πωλητές.

Ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 1% και υποχώρησε στις 845,97 μονάδες. Συνολικά σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε οριακά 1,23%. Το χρηματιστήριο έμεινε από καύσιμα στη χθεσινή συνεδρίαση αφού οι συναλλαγές δεν ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ. Ο επόμενος καταλύτης για τους επενδυτές την επόμενη και τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου,αναζητείται πλέον είτε σε μια πιθανή αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον S&P που αναμενόταν χθες το βράδυ είτε από την έκδοση του ομολόγου που φημολογείται έντονα ότι θα λάβει χώρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Μουδιασμένη παρέμεινε και η εγχώρια αγορά κρατικών ομολόγων. Ειδικότερα μικρή άνοδο παρουσίασε η τιμή του 10ετούς ομολόγου και διαμορφώθηκε στα 89,98 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να υποχωρεί στο 5,16% από 5,23% της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Αντιθέτως, το 2ετές κρατικό ομόλογο παρουσίασε αύξηση της απόδοσής του στο 3,41% από 3,38% της προηγούμενης συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η τιμή στα 102,20 λεπτά του ευρώ από 102,25 λεπτά του ευρώ στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Η χθεσινή εικόνα σταθεροποίησης στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων αποτύπωσε τη διάθεση των επενδυτών να περιμένουν την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιουλίου να προχωρήσει σε ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων του 2ετούς με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου. Εν τω μεταξύ το spread του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στις 466 μονάδες βάσης από 470 μ.β. την περασμένη Πέμπτη, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο μέσος όρος τιμών (strip) των 20 ομολόγων που διαπραγματεύονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες είχαν εκδοθεί το 2012 βρέθηκε στις 80,90 μονάδες βάσης. Στα εγχώρια εταιρικά ομόλογα οι τιμές και οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν ως εξής: για τον ΟΠΑΠ η τιμή ανήλθε στα 101,40 λεπτά του ευρώ και η απόδοση 3,18%, για το ομόλογο του Μυτιληναίου η τιμή διαμορφώθηκε στα 100,20 λεπτά του ευρώ και η απόδοση διαπραγματεύθηκε στο 3,06%. Για το ομόλογο Housemarket η τιμή έφθασε τα 101,80 λεπτά και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,52% και τέλος η τιμή του εταιρικού ομολόγου της Sunlight ανήλθε στα 100,45 λεπτά με την απόδοση να ανέρχεται στο 4,15%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή