Η Britannia Industries βάζει ψηλά τον πήχυ στη συνεργασία με Chipita

Η Britannia Industries βάζει ψηλά τον πήχυ στη συνεργασία με Chipita

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσοδα περίπου 26,65 εκατ. ευρώ τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας και κατάκτηση μεριδίου ίσο με το 25% της ευρύτερης κατηγορίας των μπισκότων προσδοκά από το συσκευασμένο κρουασάν που θα παράγει σε συνεργασία με την Chipita η ινδική βιομηχανία μπισκότων Britannia Industries. Τα σχέδια για την κοινοπραξία με τον ελληνικό όμιλο συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου ανέπτυξε ο γενικός διευθυντής της ινδικής εταιρείας κ. Βαρούν Μπέρι, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες σε τηλεδιάσκεψη με οικονομικούς αναλυτές και επενδυτές. Στην Ελλάδα την ίδια ώρα ξεκινάει από σήμερα η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης που απηύθυνε η Chipita και συγκεκριμένα η θυγατρική της με την επωνυμία Givenrise Investments Limited για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας».

Το εργοστάσιο κρουασάν στην Ινδία, που κατασκευάζουν μέσω της κοινοπραξίας Britchip Foods Limited η Britannia Industries και η Chipita στην περιοχή Ταμίλ Ναντού, εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία έως τον Ιούλιο του 2018. O κ. Β. Μπέρι, πάντως, έσπευσε να προσθέσει ότι η έναρξη της παραγωγής είναι μια περίτεχνη διαδικασία δεδομένου του προϊόντος και του εξοπλισμού που απαιτείται. «Δεν είναι μια τόσο απλή κατηγορία όσο οι άλλες κατηγορίες τροφίμων. Ετσι είμαστε στη διαδικασία να διασφαλίσουμε ότι συνεργαζόμαστε με αυτούς (σ.σ. εννοεί την Chipita), ότι καταλαβαίνουμε τις διαδικασίες, ότι καταλαβαίνουμε τις συνταγές και τις πρώτες ύλες για να ξεκινήσουμε να παράγουμε», πρόσθεσε με νόημα. Η Britannia Industries εμφανίζεται να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με την Chipita, την πρώτη στην οποία προβαίνει μετά το 2009, καθώς εκτιμά ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το συσκευασμένο κρουασάν λόγω του μεγάλου νεανικού πληθυσμού που έχει η Ινδία. Η έξωθεν καλή μαρτυρία της Chipita είναι η πορεία του κρουασάν στην Αίγυπτο και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ερευνών αγοράς Euromonitor, τα γλυκά σνακς στην Ινδία εκτιμάται ότι θα αναπτύσσονται με ρυθμό 12% ετησίως έως το 2020 και ο συνολικός τζίρος της κατηγορίας υπολογίζεται ότι θα φτάσει περίπου τα 6 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινοπραξία Britchip Foods Limited η Britannia Industries συμμετέχει με 60% και η Chipita με 40%.

Η δημόσια πρόταση

Σε ό,τι αφορά την εν Ελλάδι δραστηριότητα της Chipita, η τελευταία εξέλιξη είναι η έναρξη από σήμερα της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης της εταιρείας για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της «Νίκας».

Υπενθυμίζεται ότι η Chipita μέσω της θυγατρικής της Givenrise Investments Limited κατέχει ήδη το 89,74% της «Νίκας» και για τον λόγο αυτό υπέβαλε τη δημόσια πρόταση για την απόκτηση και του υπολοίπου 10,26% των μετοχών της αλλαντοβιομηχανίας. Το προσφερόμενο αντάλλαγμα για την απόκτηση κάθε μετοχής στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης ανέρχεται σε 0,364 ευρώ ανά μετοχή. Η περίοδος κατά την οποία οι μέτοχοι μπορούν να δηλώσουν ότι αποδέχονται τη δημόσια πρόταση με την υποβολή σχετικής έγγραφης δήλωσης αποδοχής σε οποιοδήποτε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα ξεκινάει σήμερα στις 8 π.μ. και θα διαρκέσει έως τις 22 Αυγούστου 2017. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στην ανακοίνωση αναφέρεται αυτό που είχε δηλώσει εξαρχής ο επικεφαλής της Chipita κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος, ότι δηλαδή δεν θα επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών της «Νίκας» από το Χρηματιστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή