Σούπερ μάρκετ, οι καλύτεροι πελάτες των ΑΕΕΑΠ

Σούπερ μάρκετ, οι καλύτεροι πελάτες των ΑΕΕΑΠ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά κεφάλαια 186 εκατ. ευρώ έχουν δαπανήσει από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) για την απόκτηση ακινήτων που στεγάζουν αλυσίδες λιανεμπορίου (σούπερ μάρκετ). Πρόκειται για ακίνητα τα οποία αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης για τις εταιρείες του κλάδου, ιδίως εκείνα τα οποία προσφέρουν μεγάλη επιφάνεια και βρίσκονται σε προνομιακά σημεία υψηλής εμπορικής αξίας. Μάλιστα, η πρόσφατη διαδικασία συγκέντρωσης στον κλάδο έχει ενισχύσει τη σχετική δραστηριότητα, ιδίως για τα ποιοτικότερα ακίνητα του είδους, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι επενδυτικές ευκαιρίες.

Η τελευταία σημαντική επένδυση σε ακίνητα που στεγάζουν αλυσίδες λιανεμπορίου πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η οποία προχώρησε στην απόκτηση πέντε εμπορικών ακινήτων (κυρίως σούπερ μάρκετ), συνολικής επιφάνειας 87.000 τ.μ., έναντι συνολικού τιμήματος 71 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Αρι Καρυτινό, διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ, «τα ακίνητα που στεγάζουν μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου (σούπερ μάρκετ) ταιριάζουν πολύ με το προφίλ που αναζητούν οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα, όπως η δική μας. Ο λόγος είναι ότι προσφέρουν εξαιρετικές αποδόσεις, ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, λόγω του ότι οι μισθωτές είναι δύσκολο να πληγούν από μια ύφεση».

Τα τέσσερα ακίνητα βρίσκονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λ. Μαραθώνος (Γέρακας) και στη Λ. Αθηνών (Αθήνα), είναι συνολικής επιφανείας 75.000 τ.μ. και κόστισαν 47 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η Πανγαία ολοκλήρωσε και την απόκτηση ενός ακινήτου μεικτής χρήσης (σούπερ μάρκετ και γραφεία) στη Λεμεσό της Κύπρου, επιφάνειας 12.000 τ.μ. αντί ποσού 24 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο σχετικού προσυμφώνου που είχε υπογραφεί με την εταιρεία Chris Cash & Carry, επίσης του ομίλου Σκλαβενίτη.

Από τις πλέον δραστήριες εταιρείες στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων είναι και η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία απέκτησε φέτος χαρτοφυλάκιο από 16 καταστήματα Carrefour αντί ποσού 16,2 εκατ. ευρώ, πλειοδοτώντας σε σχετικό διαγωνισμό. Οπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia, τα εν λόγω ακίνητα παρουσιάστηκαν αρκετά ανθεκτικά στην κρίση και ορισμένα εξ αυτών κρίνονται και μοναδικά, υπό την έννοια ότι βρίσκονται σε τοποθεσίες τέτοιες, ώστε είναι δύσκολο να ανεγερθούν ανάλογης επιφανείας ακίνητα. Παράλληλα, όπως τονίζει ο κ. Χρυσικός, αρκετά ακίνητα του είδους είναι και ελκυστικά λόγω χαμηλού κόστους αγοράς, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι οι αποδόσεις τους θα είναι σημαντικές σε βάθος χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή