Εως 31 Ιουλίου προσφορές για την ιδιωτικοποίηση του κυπριακού χρηματιστηρίου

Εως 31 Ιουλίου προσφορές για την ιδιωτικοποίηση του κυπριακού χρηματιστηρίου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για να κατατεθούν οι προσφορές του διεθνούς διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του Κυπριακού Χρηματιστηρίου, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η είσοδος ελληνικών επιχειρήσεων στη χρηματιστηριακή πλατφόρμα «Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά (ΝΕΑ)» του Χρηματιστηρίου Κύπρου. Σειρά έχει αυτή την περίοδο η αθηναϊκή εταιρεία First Advisory Holding. Παράλληλα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και άλλες εταιρείες από τους κλάδους της βιομηχανίας και του εμπορίου. Η πιο πρόσφατη εισαγωγή ελληνικής εταιρείας στο Χρηματιστήριο Κύπρου αφορούσε την εταιρεία «Alfa Ζύμη» με έδρα την Κοζάνη.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η «Alfa Ζύμη» εισήγαγε μόνο τις μετοχές της (τεχνική εισαγωγή) και δεν υπάρχει δημόσια προσφορά για την άντληση εσόδων όπως συμβαίνει στην ελληνική αντίστοιχη αγορά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για τέσσερις λόγους η επιχείρηση επέλεξε την είσοδό της στη «ΝΕΑ» του κυπριακού χρηματιστηρίου: 1) Για να γνωρίζει την αποτίμηση της εταιρείας η διοίκηση σε περίπτωση που μελλοντικά δεχθεί πρόταση για την εξαγορά ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου από επενδυτή, 2) η κυπριακή αγορά είναι η βάση για πολλές επιχειρήσεις στον κλάδο της ζύμης και των τροφίμων με στόχο την επέκταση των εργασιών τους στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στην αγορά του Λιβάνου, 3) οι διαδικασίες εισόδου στη συγκεκριμένη χρηματιστηριακή αγορά είναι γρήγορες, χωρίς γραφειοκρατία και με μικρό κόστος εισαγωγής και διαπραγμάτευσης των μετοχών και 4) η κυπριακή οικονομία έχει θωρακιστεί απέναντι στην ύφεση μετά και την επιτυχημένη έξοδο από το μνημόνιο και αποτελεί σοβαρή επενδυτική πρόταση για funds του εξωτερικού που αναζητούν υγιείς επιχειρήσεις με θετικές προοπτικές. Πριν από την είσοδο της «Alfa Ζύμη», στην κυπριακή αγορά είχαν προηγηθεί στις 10 Απριλίου 2012 η εταιρεία «Αιχμή Σύμβουλοι Επενδύσεων», ακολούθησε η ασφαλιστική εταιρεία Interlife στις 17 Οκτωβρίου 2012 και πιο πρόσφατη εισαγωγή ήταν η χαρτοβιομηχανία «Δ&Σ Αναστόπουλος» στις 29 Φεβρουαρίου 2016.

Η «Alfa Ζύμη» ιδρύθηκε το 1965 με την επωνυμία «Αθ. Κουκουτάρης Ο.Ε.». Το 1985 οι δύο ομόρρυθμες εταιρείες «Αθ. Κουκουτάρης Ο.Ε.» και «Αικατερίνη Κουκουτάρη Ο.Ε.» συγχωνεύονται και σχηματίζουν την ανώνυμη εταιρεία που υπάρχει σήμερα, την «Aλφα Αθανάσιος Κουκουτάρης», γνωστή με την επωνυμία «Aλφα Ζύμες». Το 2003 η εταιρεία ξεκινά εξαγωγές, ενώ το 2005 ιδρύει θυγατρική εταιρεία στη Ρουμανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές της αντιστοιχούν στο 21% των πωλήσεών της με κύριες αγορές για τα προϊόντα της τις χώρες της Ε.E., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή