«Ανοιξη» χωρίς την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία

«Ανοιξη» χωρίς την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκ βάθρων αναμόρφωση της παγκόσμιας ναυπηγικής βιομηχανίας βρίσκεται σε εξέλιξη, αφήνοντας μικρά περιθώρια αισιοδοξίας για τη δυνατότητα των ελληνικών ναυπηγείων να βγουν από τη βαθιά κρίση στην οποία έχουν περιέλθει. Μεγάλες ασιατικές μονάδες, στην Κίνα, στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία, που επί χρόνια κυριαρχούσαν διεθνώς, έχουν βγει από τον χάρτη έπειτα από πτωχεύσεις και αναδιαρθρώσεις, ενώ η ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία πραγματοποιεί δυναμική επιστροφή στην κορυφή με οδηγό τις παραγγελίες για κρουαζιερόπλοια.

Σε αυτό το περιβάλλον είναι προφανές πως τα ελληνικά ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, εφόσον τελικά επαναλειτουργήσουν απαλλαγμένα από τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που τα χαρακτηρίζουν, έχουν μικρές πιθανότητες να ανταγωνιστούν διεθνώς. Και αυτό διότι ο πόλεμος τιμών για τα νεότευκτα εμπορικά πλοία από την Ασία παραμένει σφοδρός, ενώ η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει οι μεγάλοι Ευρωπαίοι στα κρουαζιερόπλοια είναι αξιοζήλευτη.

Αν και η τεχνογνωσία υπάρχει έως έναν βαθμό και στην Ελλάδα, ο στόχος της ναυπήγησης πλοίων και πάλι εδώ σε ευρεία κλίμακα μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, αναφέρουν ναυτιλιακοί κύκλοι. Εξαίρεση, τα μικρού μεγέθους ακτοπλοϊκά και ίσως κάποιες θαλαμηγοί. Τύποι πλοίων στους οποίους η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, και κυρίως οι μικρότερες ιδιωτικές γιάρδες, φαίνεται να παραμένει ποιοτική και ανταγωνιστική, προσθέτουν.

Τι δείχνουν όμως τα στοιχεία; Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Clarksons ο αριθμός των εν ενεργεία παγκόσμιων ναυπηγείων έχει μειωθεί κατά δύο τρίτα από το 2009. Στην κορυφή του τελευταίου κύκλου της ναυλαγοράς, συνολικά 934 ναυπηγεία είχαν παραγγελίες πλοίων, αριθμός που έχει συρρικνωθεί στα 358 σήμερα.

Ο αριθμός των ενεργών ναυπηγείων που χτίζουν φορτηγά πλοία έχει μειωθεί σε 97, πτώση 67% από την κορυφή του 2009. Σε γεωγραφική βάση, η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στην Κίνα, με τον αριθμό των κινεζικών ναυπηγείων να μειώνεται κατά 73%, στα 50 στις αρχές Ιουλίου. Ο τομέας των δεξαμενόπλοιων έχει, επίσης, επηρεαστεί με μόλις 89 ενεργά ναυπηγεία, μείωση κατά 55% σε Κίνα, Κορέα και Ιαπωνία. Για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπάρχουν σήμερα 56 ναυπηγεία, 40% λιγότερα από το 2009.

Ομως, αλλού υπάρχει ανάπτυξη. Η Meyer Werft της Γερμανίας και η Fincantieri της Ιταλίας κατατάσσονται πλέον μεταξύ των μεγαλύτερων όσον αφορά την αξία των βιβλίων παραγγελιών τους χάρη στην πρόσφατη έκρηξη της κρουαζιέρας. Η Meyer Werft μέχρι το 2023 έχει 21 παραγγελίες κρουαζιερόπλοιων (μαζί με τη θυγατρική Turku Meyer) αθροιστικής αξίας 16,9 δισ. δολαρίων. Την ίδια ώρα η ιταλική Fincantieri χτίζει 22 κρουαζιερόπλοια αξίας περίπου 16 δισ. και άλλα 6 άλλων 900 εκατομμυρίων στο πρόσφατα εξαγορασθέν νορβηγικό ναυπηγείο Vard.

Ξεπέρασαν έτσι αμφότεροι τους κατασκευαστές της Ασίας, που επικεντρώνονται στην κατασκευή εμπορικών πλοίων. Σύμφωνα με τη VesselsValue, η DSME έρχεται τρίτη με ανεκτέλεστο υπόλοιπο 82 πλοίων αξίας 15,6 δισ. Επεται η Hyundai Heavy με 205 πλοία αξίας 13,1 δισ., ενώ ακολουθεί η China State Shipbuilding Corp με 226 ποντοπόρα αξίας 11,7 δισ. Επόμενη είναι η Samsung Heavy με παραγγελίες 8,4 δισ., ενώ η ιαπωνική Imabari έχει παραγγελίες 8,3 δισ.

Αλλα ευρωπαϊκά ναυπηγεία δεν απέχουν πολύ. Η γαλλική πλέον STX France, εάν προστεθούν τόσο οι επιβεβαιωμένες παραγγελίες όσο και οι συμφωνίες προθέσεων και option των πλοιοκτητών, φτάνει τα 11 δισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή