Συμφωνία της ΜΕΒΓΑΛ με πιστώτριες τράπεζες

Συμφωνία της ΜΕΒΓΑΛ με πιστώτριες τράπεζες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος φαίνεται ότι μπαίνει στις περιπέτειες της ΜΕΒΓΑΛ, καθώς έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, υπεγράφη χθες ανάμεσα στη διοίκηση της εταιρείας και στις πιστώτριες τράπεζες η τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας. Ηδη, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την υλοποίηση τριετούς επενδυτικού πλάνου ύψους 4 εκατ. ευρώ με έμφαση στην παραγωγή νέων προϊόντων στις κατηγορίες του γιαουρτιού και των τυριών, καθώς και στις εξαγωγές.

Η συμφωνία αναδιάρθρωσης με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς) προβλέπει την έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 54,3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει αντίστοιχο αριθμό ομολογιών, αξίας 1 ευρώ εκάστη. Η διάρκεια του δανείου είναι δεκαετής με μικρή περίοδο χάριτος, ενώ το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο 2,5% έως 4% + Euribor. Για το δάνειο, βεβαίως, προβλέπονται εμπράγματες εξασφαλίσεις. Με το δάνειο αυτό η εταιρεία θα αποπληρώσει τις οφειλές της προς τις τράπεζες (τον Νοέμβριο ο δανεισμός ανερχόταν σε 53 εκατ. ευρώ), ενώ δεν έχει οφειλές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, αλλά ούτε και προς τους εργαζομένους.

Οι οφειλές της προς τους τελευταίους, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, εξοφλήθηκαν με τα χρήματα που εισέρρευσαν στα ταμεία της εταιρείας από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, ενώ με τον ίδιο τρόπο κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της ροής πληρωμών προς τους προμηθευτές και συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους. Ο κύκλος εργασιών της ΜΕΒΓΑΛ ανήλθε το 2016 σε 109,59 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση μόλις κατά 0,62% σε σύγκριση με το 2015, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και χρηματοδοτικών αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 9,05 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 9,22 εκατ. ευρώ το 2015. Η εταιρεία κατέγραψε επίσης κέρδη προ φόρων 425.000 ευρώ έναντι 18,54 εκατ. ευρώ ζημίες το 2015.

Σημειώνεται ότι τη συμφωνία από την πλευρά της ΜΕΒΓΑΛ υπέγραψαν η οικογένεια Χατζάκου και η Δέλτα Τρόφιμα (θυγατρική της Vivartia) που κατέχουν από 43,195% εκάστη, όχι όμως η οικογένεια Συμεωνίδη που κατέχει το 13,61% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή