Η ΕΒΖ κινείται, πλέον, σε «αχαρτογράφητα νερά»

Η ΕΒΖ κινείται, πλέον, σε «αχαρτογράφητα νερά»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία διέξοδος στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με την άρνηση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) να προχωρήσει στην πώληση των δύο θυγατρικών μονάδων της στη Σερβία δεν αναμένεται να δοθεί από τον βασικό της μέτοχο, στην αυριανή γενική συνέλευση της εταιρείας. Τίθεται έτσι πλέον εν αμφιβόλω η βιωσιμότητά της, η οποία βαρύνεται με μη εξυπηρετούμενες βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ , άλλες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της τάξης των 70 εκατ., σωρευμένες ζημίες άνω των 225 εκατ. και αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξης των 90 εκατ. ευρώ. Και μαζί με την δική της βιωσιμότητα τίθεται εν αμφιβόλω και η δυνατότητα ανάκτησης αξίας από τον εκκαθαριστή για λογαριασμό του ΤΧΣ. Μάλιστα, εάν συνυπολογίσει κανείς και τα 30 εκατ., με τα οποία ανακεφαλαιοποιήθηκε μερικώς από τον βασικό της μέτοχο, τον εκκαθαριστή στις αρχές του 2015, η ΕΒΖ κατόπιν της σχετικής πρωτοβουλίας Λαφαζάνη, η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Υπάρχει όμως άλλη λύση;

Οσοι γνωρίζουν, υποδεικνύουν την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης, το οποίο συμφωνήθηκε με την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς (που «κληρονόμησε» τα δάνεια της ΕΒΖ από την Αγροτική) αλλά και την κυβέρνηση. Το πλάνο αυτό προβλέπει την πώληση των δύο ζαχαρουργείων της ΕΒΖ στη Σερβία και την απόδοση του προϊόντος της πώλησης στην Πειραιώς. Η τράπεζα με τη σειρά της έχει δεσμευτεί να διαγράψει τόσο αυτό το ποσό όσο και άλλο τόσο, κάτι που θα σημάνει πως θα έπαυε να είναι αρνητική καθαρή της θέση και θα περιοριζόταν σημαντικότατα ο δανεισμός.

Σε δεύτερο στάδιο πιθανόν να μπορούσε να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για την ΕΒΖ, κάτι που δεν συνέβη τα τελευταία 11 χρόνια παρά τους αλλεπάλληλους διαγωνισμούς που έτρεξε ο εκκαθαριστής. Αλλά το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικά και έτσι δεν υπάρχει «επισπεύδων» από την πλευρά της κυβέρνησης. Ομως τι θα γίνει εάν η τράπεζα αναγκαστεί από τους Ευρωπαίους επόπτες να καταγγείλει τα δάνεια και να «τραβήξει την πρίζα»;

Σε αυτό το κλίμα το Δ.Σ. της ΕΒΖ αρνείται να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό που έγινε για τα ζαχαρουργεία στη Σερβία και ο οποίος προσέλκυσε δεσμευτική προσφορά της τάξης των 51 εκατ. ευρώ. Είναι χαμηλό το τίμημα, λέει η διοίκηση της ΕΒΖ. Καταρχήν ικανοποιητικό όμως το κρίνει η Πειραιώς, που υπό την πίεση της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων θέλει να τελειώνει. Οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει εδώ και δύο εβδομάδες να καταλήξουν σε συνεννόηση και παρά τις κάποιες ελπίδες στην αγορά πως ενδέχεται αύριο ο εκκαθαριστής να δώσει λύση, άριστα πληροφορημένες πηγές λένε στην «Κ» πως «δεν υπάρχει κάτι άμεσο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή