Ακίνητα για σούπερ μάρκετ, κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία στο στόχαστρο των ΑΕΕΑΠ

Ακίνητα για σούπερ μάρκετ, κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία στο στόχαστρο των ΑΕΕΑΠ

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά κεφάλαια 164 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι έχουν τοποθετήσει στην αγορά ακινήτων κατά το φετινό επτάμηνο οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), καθώς το ενδιαφέρον για την απόκτηση ακινήτων εισοδήματος κορυφώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο του 2016 οι επενδύσεις δεν είχαν ξεπεράσει τα 90 εκατ. ευρώ. Εν ολίγοις, ήδη φέτος κι ενώ απομένουν ακόμα σχεδόν πέντε μήνες για την ολοκλήρωση του έτους, το ύψος των κεφαλαίων που έχουν εισρεύσει στην αγορά ακινήτων είναι υψηλότερο κατά 82%.

Η κατακόρυφη άνοδος οφείλεται στις σημαντικές ευκαιρίες που εντοπίζονται κυρίως στην εγχώρια αγορά ακινήτων, παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι τα πραγματικά ποιοτικά ακίνητα με φερέγγυους μισθωτές παραμένουν δυσεύρετα. Αν υπήρχαν περισσότερα ακίνητα αυτής της κατηγορίας, οι επενδύσεις θα ήταν πολλαπλάσιες, εκτιμούν στελέχη της αγοράς ακινήτων.

Υψηλή ρευστότητα

Στο πλαίσιο αυτό, το προσεχές διάστημα και με δεδομένη τη ρευστότητα που διαθέτουν οι εταιρείες του κλάδου, δρομολογούνται και κινήσεις για την αγορά λιγότερο ποιοτικών ακινήτων, σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές τους. Πρόθεση των εταιρειών είναι να τα αναβαθμίσουν ως προς την ενεργειακή τους απόδοση, τις υλικοτεχνικές υποδομές και τον εξοπλισμό τους, ώστε στη συνέχεια να βρουν ευκολότερα μισθωτές και σε υψηλότερη τιμή από αυτήν που θα εξασφάλιζαν αν τα ακίνητα παρέμεναν ως είχαν. Ωστόσο, για την επιτυχία τέτοιων κινήσεων, στελέχη του κλάδου, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Trastor AEEΑΠ Τάσος Καζινός, τονίζουν ότι η περιοχή και το σημείο στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο αποτελούν βασική προτεραιότητα.

Μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα αφορά την απόκτηση πέντε εμπορικών ακινήτων (σούπερ μάρκετ) από την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της εισηγμένης εντός του 2017, με ακίνητα συνολικής επιφάνειας 87.000 τ.μ., ενώ το τίμημα ανήλθε σε 71 εκατ. ευρώ. Τα ακίνητα βρίσκονται στην Αττική και συγκεκριμένα στη Λ. Μαραθώνος (Γέρακας), τη Λ. Αθηνών (Αθήνα), τη Λ. Πέτρου Ράλλη (Αγ. Ιωάν. Ρέντης) και την Πάτρα. Πρόκειται για πρώην καταστήματα Carrefour, τα οποία ανήκαν σε ξένο θεσμικό επενδυτή και πλέον θα μισθώνονται από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Είναι συνολικής επιφάνειας 75.000 τ.μ. και κόστισαν 47 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η Πανγαία ολοκλήρωσε και την απόκτηση ενός ακινήτου μεικτής χρήσης (σούπερ μάρκετ και γραφεία) στη Λεμεσό της Κύπρου, επιφάνειας 12.000 τ.μ. αντί ποσού 24 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο σχετικού προσυμφώνου που είχε υπογραφεί με την εταιρεία Chris Cash & Carry, επίσης του ομίλου Σκλαβενίτη. Σημειωτέον ότι όλες οι μισθωτήριες συμβάσεις είναι διάρκειας 25 ετών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εισηγμένης, Αρη Καρυτινό, τα ακίνητα που στεγάζουν σούπερ μάρκετ, ιδίως όσα είναι μεγάλης επιφάνειας, προσφέρουν υψηλές αποδόσεις και παράλληλα εμφανίζουν μεγαλύτερες αντοχές σε περιόδους οικονομικής κρίσης, καθιστώντας τα ιδανικά για τις ΑΕΕΑΠ.

Νέοι κλάδοι

Εκτός από την εκτόξευση της επενδυτικής δραστηριότητας, στο επίκεντρο για τις εταιρείες του κλάδου βρίσκεται πλέον και η διεύρυνση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου τους, με την απόκτηση ακινήτων σε νέους κλάδους, όπως π.χ. ο τουριστικός-ξενοδοχειακός. Στο πλαίσιο αυτό, η Grivalia Properties προχώρησε πρόσφατα στην πρώτη επένδυσή της στην κατηγορία των ξενοδοχείων πόλης (city hotels), αποκτώντας αντί ποσού 5,45 εκατ. ευρώ το ιστορικό ξενοδοχείο «Ολυμπος Νάουσα» στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον όμιλο Τορνιβούκα (Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε.). Παράλληλα, η εταιρεία πραγματοποιεί και την πρώτη προσπάθεια εισόδου στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, έχοντας εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την αγορά του εμβληματικού King George της πλατείας Συντάγματος.

Ανάλογο προσανατολισμό προς τον κλάδο των ξενοδοχειακών ακινήτων έχει και μια εξ ολοκλήρου νεοσύστατη εταιρεία. Ο λόγος για την Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Mat), η οποία μάλιστα έλαβε και άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με αποτέλεσμα να μετράει πλέον αντίστροφα για την είσοδο των μετοχών της στο ΧΑΑ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον συγκεκριμένο κλάδο, διαθέτοντας μεταξύ άλλων τα ξενοδοχεία Coco-Mat Hotel Nafsika στην Κηφισιά και το Coco-Mat Hotel Athens στο Κολωνάκι. Παράλληλα, πρόσφατα ξεκίνησε και την ανέγερση ξενοδοχείου πέντε αστέρων 90 δωματίων σε ιδιόκτητο οικόπεδο, πλησίον του μουσείου της Ακρόπολης. Το νέο ξενοδοχείο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του προς το τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019, αντιπροσωπεύοντας επένδυση της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ.

Δύο ακόμα εταιρείες στον προθάλαμο του Χ.Α.

Ενδεικτικό του επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει στον κλάδο είναι και η διεύρυνσή του, καθώς στον προθάλαμο του Χρηματιστηρίου βρίσκονται αρκετές εταιρείες, με πιο πρόσφατη εκείνη της Κλουκίνας-Λάππας, η οποία διαθέτει σημαντικό αριθμό εμπορικών καταστημάτων, καθώς διαχειρίζεται την αλυσίδα βρεφικών ειδών Mothercare.

Παράλληλα, η εισηγμένη, η οποία διαθέτει σημαντική εμπειρία στον κλάδο των κατασκευών και των ακινήτων, διαθέτει και άλλα ακίνητα στην Αττική, μεταξύ των οποίων και εμπορικό κατάστημα στην Ερμού, μισθωμένο στην αλυσίδα Zara, με τη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου να αποτιμάται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Σε πιο προχωρημένο στάδιο αναφορικά με την είσοδό της στο Χ.Α. βρίσκεται η Briq Properties του ομίλου Quest, η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων γραφείων και αποθηκών, συνολικής αξίας 28 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κ. Αννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας, αυτήν την περίοδο δρομολογείται η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας μέσω απόσχισης κλάδου, μείωσης μετοχικού κεφαλαίου της Quest και εισφοράς σε είδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή