«Κόλλησε» στον λιγνίτη η πώληση του 17% της ΔΕΗ

«Κόλλησε» στον λιγνίτη η πώληση του 17% της ΔΕΗ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθυστέρηση των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΗ, προεξοφλούν οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας. Το ΤΑΙΠΕΔ στις 19 του μηνός κήρυξε άγονο τον διαγωνισμό πρόσληψης συμβούλου για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 24 του μηνός, ανακοίνωσε την παράταση μέχρι τις 7 Αυγούστου της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Στην περίπτωση της ΔΕΗ, το ΤΑΙΠΕΔ επισφράγισε την πρόθεσή του να καθυστερήσει την πώληση του 17% της εταιρείας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, κάτι που είχε προαναγγείλει ουσιαστικά σε συνέντευξή της η πρόεδρος του Ταμείου κ. Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου. «Αν δεν προχωρήσει η επιχείρηση στις δικές της ενέργειες και στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, αν δεν τοποθετηθεί η αγορά και δεν δούμε τα αποτελέσματα από την ολοκλήρωση όλων αυτών των διαδικασιών που τονίζω ότι δεν αφορούν μόνο την ίδια την εταιρεία, αλλά και τρίτους, όπως οι πιθανοί επενδυτές για τις λιγνιτικές μονάδες, δεν διαφαίνεται δυνατότητα αξιοποίησης για το ΤΑΙΠΕΔ, αυτό νομίζω είναι αντιληπτό από τον καθένα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η κ. Τσιτσογιαννοπούλου.

Η διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δείχνει επίσης να οδηγείται σε καθυστέρηση, καθώς η Κομισιόν έχει απορρίψει τη «λίστα» που υπεβλήθη από την ελληνική πλευρά. Η «λίστα» που αξιολογήθηκε από την DGcomp, με βάση το κριτήριο της ποσόστωσης του 40% περίπου του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού και της απόδοσης και διάρκειας ζωής των προς πώληση μονάδων που τέθηκαν από το μνημόνιο, περιλαμβάνει τον ΑΗΣ Αμυνταίου και τη μονάδα της Μελίτης Ι μαζί με την άδεια για την κατασκευή και δεύτερης μονάδας (Μελίτη ΙΙ). Οι μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου έχουν περιορισμένο χρόνο λειτουργίας λόγω εκπομπών ρύπων και συγκεκριμένα 17.500 ώρες μέχρι το 2019, ενώ είναι οι πλέον ταλαιπωρημένες λιγνιτικές μονάδες του δικτύου της ΔΕΗ». Πρόσθετο πρόβλημα στη λειτουργία του σταθμού αποτελεί η κατολίσθηση του ορυχείου τροφοδοσίας του. Σε ό,τι αφορά στη Μελίτη, η DGcomp φέρεται να μην συνυπολογίζει στην ποσόστωση του 40% τη δεύτερη μονάδα, αφού τα προβλεπόμενα 450 MW δεν είναι καν εγκατεστημένα, αλλά απλώς αδειοδοτημένα.

Το υπουργείο Ενέργειας έχει κληθεί να υποδείξει νέες μονάδες που να πληρούν τα κριτήρια του μνημονίου, εξέλιξη που οδηγεί την όλη διαδικασία σε καθυστέρηση και καθιστά τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα μη εφικτά. Με βάση το μνημόνιο, μέχρι τον Ιούλιο του 2017, δηλαδή αύριο, πρέπει να έχει καταρτιστεί ο κατάλογος των προς πώληση μονάδων και να εγκριθεί από το ΚΥΣΟΙΠ. Ο κατάλογος χρειάζεται να εγκριθεί προηγουμένως από την DGcomp, ενώ τον Οκτώβριο πρέπει να πραγματοποιηθεί το market test για να υπάρξει αποτύπωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η πώληση μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Η κυβέρνηση, που φάνηκε να ακολουθεί από την αρχή την τακτική «ροκανίζουμε τον χρόνο» βάζοντας στη «λίστα» μονάδες που ακόμη και εάν εγκρίνονταν από την Κομισιόν είναι απίθανο να κινητοποιούσαν το ενδιαφέρον επενδυτών, οδηγεί τη διαδικασία σε καθυστερήσεις, με τον κίνδυνο οι συνέπειες για τη ΔΕΗ να αποδειχθούν στο τέλος πιο καταστροφικές. Μία από τις μεγάλες ανησυχίες στο εσωτερικό της ΔΕΗ είναι οι πιέσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισαν να ασκούνται για «πωλητήριο» σε μονάδες υψηλής απόδοσης όπως αυτές της Μεγαλόπολης αλλά ακόμη και του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του λιγνιτικού στόλου της επιχείρησης.

Στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, η παράταση της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών αποδόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ σε σχετικό αίτημα επενδυτή που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Με βάση το μνημόνιο, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή