Moody’s: Θετική για ΕΤΕ η πώληση της Banca Romaneasca

Moody’s: Θετική για ΕΤΕ η πώληση της Banca Romaneasca

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά αποτιμά η Moody’s την επίδραση στην Εθνική Τράπεζα, τόσο σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα όσο και την κεφαλαιακή επάρκεια, της πώλησης της θυγατρικής της στη Ρουμανία, Banca Romaneasca. Οπως σημειώνει, με την πώληση η Εθνική θα μπορέσει να περιορίσει περαιτέρω την έκθεσή της στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της EKT, τον ELA.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη Moody’s, η πώληση της θυγατρικής της ΕΤΕ στη Ρουμανία θα αυξήσει τη ρευστότητά της κατά περίπου 650 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής ενδοομιλικού δανείου που είχε χορηγήσει η ΕΤΕ στην Banca Romaneasca.

Με τη ρευστότητα αυτή, σημειώνει, η τράπεζα θα μειώσει τον δανεισμό της από τον «ακριβό» ELA, που στο τέλος Μαρτίου ανήλθε στα 5,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση της Εθνικής από τον ELA έχει υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο 12μηνο, μέσω της μείωσης του ισολογισμού της τράπεζας, της ενίσχυσης των διατραπεζικών συναλλαγών με ξένες τράπεζες (repos) και της μερικής επιστροφής καταθέσεων. Η μείωση του ELA, τονίζει η Moody’s, που τώρα κοστίζει περίπου 1,5%, θα περιορίσει το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας, που με τη σειρά του θα βοηθήσει την προσπάθεια της ΕΤΕ να διατηρήσει τη μικρή κερδοφορία που κατέγραψε το α΄ τρίμηνο του 2017. Η πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία μαζί με άλλες κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης (πώληση θυγατρικών σε Βουλγαρία, Εθνικής Ασφαλιστικής κ.ά.) έχουν οδηγήσει στην αύξηση του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων CET1 (pro forma) κατά περίπου 215 μονάδες βάσης, φτάνοντας σε περίπου 18,2% από 16% που ήταν τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τη Moody’s, η μείωση του μεγάλου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) παραμένει η βασική πρόκληση για όλες τις ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής, η οποία στο τέλος Μαρτίου είχε NPEs ύψους 19 δισ. ευρώ τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 45,1% του συνόλου των χορηγήσεων της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή