Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την ελληνική AVIS

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την ελληνική AVIS

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβάδισμα για την απόκτηση της AVIS στην Ελλάδα φέρεται να έχει η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Fortress. Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσφέρει τίμημα 82 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των μετοχών της AVIS στην Ελλάδα, προσφορά που θεωρείται οριακά υψηλότερη από το τίμημα που πρόσφερε η ανταγωνίστρια Virtus South European Fund.

Το προσφερόμενο τίμημα της Fortress, εφόσον γίνει αποδεκτό από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, υποδηλώνει μια αξία επιχείρησης (enterprise value) της AVIS ύψους 317 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι η τελευταία έχει τραπεζικό δανεισμό ύψους 235 εκατ. ευρώ (κυρίως προς τη μητρική Τράπεζα Πειραιώς).

Το τίμημα της Fortress δεν είναι θεαματικά βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό που φέρεται ότι προσέφερε η αμερικανική AVIS Budget Group σε συνεργασία με τον τουρκικό όμιλο Koc. Το τελευταίο επενδυτικό σχήμα διατηρεί το δικαίωμα της πρώτης άρνησης (right of first refusal) και ως συνέπεια, εφόσον προσφέρει το ίδιο τίμημα του πλειοδότη, μπορεί να καταστεί το ίδιο ο προτιμητέος επενδυτής.

Η Fortress είναι αμερικανική επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 70 δισ. ευρώ, επενδύοντας σε ολόκληρο το κόσμο, με έμφαση τη Βόρεια Αμερική. Η εταιρεία ωστόσο αναζητεί ευκαιρίες στην Ελλάδα και πέρυσι απέκτησε ομόλογο της Eurobank που είχε εκδώσει η τελευταία υπέρ της Marfin Investment Group (ΜIG). Εμμέσως η Fortress βρέθηκε κάτοχος μεγάλων συμμετοχών στις επιχειρήσεις Attica Συμμετοχών, Yγεία και Vivartia, δεδομένου ότι η MIG είχε ενεχυριάσει τις μετοχές των θυγατρικών της προκειμένου να πετύχει την έκδοση του ομολόγου ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Η ανταγωνίστρια Virtus South European Fund ελέγχεται από τον ιδρυτή της πρώην χρηματιστηριακής εταιρείας Π&Κ Λάμπρο Παπακωνσταντίνου και φέρεται να διεκδίκησε την AVIS με τη στήριξη του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού.

Το ισχυρό ενδιαφέρον για την ελληνική AVIS επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία της επιχείρησης. Η εταιρεία μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτιμούνταν σε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση άλλαξε τα τελευταία χρόνια, χάρις σε ένα νοικοκύρεμα της επιχείρησης, αλλά και εξαιτίας της αλλαγής του οικονομικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις μίσθωσης οχημάτων. Η βελτίωση των φορολογικών κριτηρίων μακροχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων και η άνοδος του τουρισμού στην Ελλάδα, που ευνόησε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έδωσαν τεράστια ώθηση στις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Ενδεικτικό είναι ότι, αυτές τις ημέρες, σε τουριστικούς προορισμούς όπως τα νησιά των Κυκλάδων δεν υπάρχει αυτοκίνητο για βραχυχρόνια μίσθωση ούτε για δείγμα. Μάλιστα, πολλές τοπικές επιχειρήσεις προχωρούν σε μισθώσεις οχημάτων ιδιωτών προκειμένου να τα προσφέρουν σε πελάτες τους που σήμερα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.

Μια συμφωνία για την AVIS, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πρέπει να αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ενώ το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται μέχρι το επόμενο φθινόπωρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή