Πρωταθλήτρια σε αποδόσεις στα πολυτελή εξοχικά η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια σε αποδόσεις στα πολυτελή εξοχικά η Ελλάδα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «μονοπώλιο» της αγοράς πολυτελών εξοχικών κατοικιών τείνει να εξελιχθεί η Ελλάδα, καθώς οι εννέα από τους δέκα προορισμούς με τις υψηλότερες προσφερόμενες αποδόσεις ακινήτων στην Ευρώπη βρίσκονται στα καθ’ ημάς, ξεπερνώντας περιοχές διεθνούς κύρους και φήμης, όπως η Νίκαια, η Ιμπιζα και το Σεν Τροπέ.

Αυτό προκύπτει από την τελευταία ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε για τρίτο διαδοχικό έτος η Algean Property, διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ακινήτων. Η Algean Property έχει λάβει ως σημείο αναφοράς βίλες μέσης επιφανείας 250 τ.μ., τριών υπνοδωματίων και με ιδιωτική πισίνα, με τα ετήσια έσοδα να υπολογίζονται στη βάση ενοικίασης 12 εβδομάδων, δηλαδή κατά τους τρεις θερινούς μήνες υψηλής ζήτησης, προκειμένου να γίνει η σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος παραμένουν οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί για τους επενδυτές πολυτελών εξοχικών κατοικιών, προσφέροντας αποδόσεις της τάξεως του 8,4% η Μύκονος και του 6,4% τα άλλα δύο νησιά των Κυκλάδων. Ακολουθούν κατά σειρά η Ρόδος, η Σκιάθος, η Ελούντα, το Πόρτο Χέλι, η Χαλκιδική και τα Χανιά. Στο επίπεδο αποδόσεων των Χανίων εντοπίζονται και οι πρώτοι ευρωπαϊκοί προορισμοί, όπως οι Δαλματικές Ακτές, η Τυνησία και η Νίκαια, όλες εκ των οποίων προσφέρουν αποδόσεις της τάξεως του 4,8%. Μάλιστα, οι υψηλές αποδόσεις των ελληνικών παραθεριστικών προορισμών έχουν και συνέχεια, καθώς στη 13η θέση συναντά κανείς την Κεφαλονιά με προσφερόμενη απόδοση 4,1%, ενώ έπεται η Κέρκυρα με απόδοση 4%. Στην 23η θέση της κατάταξης βρίσκεται και η Αθηναϊκή Ριβιέρα, όπου οι πολυτελείς κατοικίες προσφέρουν αποδόσεις της τάξεως του 3,4%.

Αιτία της κυρίαρχης θέσης των ελληνικών προορισμών, είναι το γεγονός ότι οι μεν ζητούμενες τιμές πώλησης πολυτελών κατοικιών παρέμειναν σχετικά σταθερές φέτος, τη στιγμή που οι τιμές ενοικίασης διατήρησαν το υψηλό τους επίπεδο και σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφηκαν ακόμα και αυξήσεις. Ετσι, οι αποδόσεις ενισχύθηκαν. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Σιδερή, αναλυτή της Algean Property, η αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου, έχει πλέον αναδειχθεί σε έναν από τους δυναμικότερους τομείς της αγοράς ακινήτων, όντας στο στόχαστρο των ξένων επενδυτών.

Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στη συνεχώς ανοδική πορεία της ζήτησης για ενοικιάσεις πολυτελών εξοχικών, αλλά και των ελκυστικών τιμών που προσφέρονται σε πολλούς από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, κυρίως δε στην Ελλάδα, όπου οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 30%-40% κατά μέσον όρο, σε σχέση με το επίπεδο που βρίσκονταν κατά την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας.

Ποιοι αγοράζουν

Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται μεγάλη ζήτηση από αγοραστές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ευρώπη και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος, το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία, όπως επίσης και από την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Μάλιστα, το ενδιαφέρον στοιχείο της συγκεκριμένης αγοράς ενοικιάσεων πολυτελών εξοχικών κατοικιών φέτος είναι ότι η εν λόγω δραστηριότητα έχει καταγράψει υψηλή ζήτηση ήδη από τον Μάιο και ασφαλώς και τον Ιούνιο. «Φέτος, παρατηρούμε για πρώτη φορά έντονο ενδιαφέρον για ενοικιάσεις πολυτελών εξοχικών ήδη από τον Μάιο, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Η επέκταση αυτή της περιόδου ενοικιάσεων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερων εσόδων φέτος», επισημαίνει ο κ. Σιδερής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή