Κέρδη 67,5 εκατ. ευρώ για τον ΟΤΕ στο εξάμηνο

Κέρδη 67,5 εκατ. ευρώ για τον ΟΤΕ στο εξάμηνο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερότητα επέδειξε ο ΟΤΕ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, με τα έσοδα και τα κέρδη να υποχωρούν οριακά. Ειδικότερα, τα ενοποιημένα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 1,88 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 0,8%. Η κάμψη αυτή αποδίδεται κυρίως στην υποχώρηση των δραστηριοτήτων της κινητής τηλεφωνίας και κυρίως των δραστηριοτήτων του ομίλου στην Αλβανία. Από την άλλη πλευρά, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 607 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 0,5%. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρους και δικαιωμάτων μειοψηφίας παρέμειναν σταθερά 67,5 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 79,0 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 5,3%.

Για άλλη μια φορά, τις μεγαλύτερες αντοχές έδειξε η σταθερή τηλεφωνία. Τα έσοδά της διευρύνθηκαν κατά 2% στο εξάμηνο, ενώ τα έσοδα της κινητής υποχώρησαν κατά περίπου 2%. Σε ό,τι αφορά την κινητή τηλεφωνία, η διοίκηση του οργανισμού σημειώνει ότι υπάρχει ανάκαμψη στο β΄ τρίμηνο του έτους, και ότι για πρώτη φορά μετά πέντε έτη συνεχούς πτώσης, τα λειτουργικά κέρδη της κινητής διευρύνθηκαν (κατά 3%).

Γεωγραφικά, ο ΟΤΕ εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης στην αγορά της Ρουμανίας, ενώ παρουσιάζει κάμψη στην αγορά της Αλβανίας. Στην τελευταία, τα έσοδα υποχώρησαν κατά 18% και τα προσαρμοσμένα λειτουργικά της διοίκησης του ΟΤΕ κατά 70%. Η σημαντική αυτή κάμψη των μεγεθών της Telekom Albania αποδίδεται στη μείωση των τιμολογίων τερματισμού κλήσεων που έχει επιβάλει η τοπική ρυθμιστική αρχή. Προστίθεται δε ότι η Αλβανία βασιζόταν παραδοσιακά στα έσοδα που προέρχονταν από τις εισερχόμενες διεθνείς κλήσεις, τα οποία αποτελούσαν μια ιδιαίτερα κερδοφόρα πηγή τόσο για την εταιρεία, όσο και για το σύνολο της αλβανικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

«Οι επιδόσεις του ομίλου ΟΤΕ το β΄ τρίμηνο ήταν ικανοποιητικές», σχολίασε χθες ο επικεφαλής του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ. «Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας», πρόσθεσε, «μετά πέντε χρόνια πτώσης, πετύχαμε αύξηση του EBITDA. Τα έσοδα της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ενισχύθηκαν… δυνατές ήταν οι επιδόσεις μας και ως προς τις ευρυζωνικές υπηρεσίες, κυρίως τις VDSL, χάρη στην εκτεταμένη κάλυψη του δικτύου μας». Ο κ. Τσαμάζ υπογράμμισε τη σημαντική αύξηση επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει ο ΟΤΕ με στόχο την αναβάθμιση των ευρυζωνικών υποδομών του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο όμιλος, μόνο στο β΄ τρίμηνο οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις (capex) ανήλθαν σε 223 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 61% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Πάνω από 130 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν για τη δημιουργία των υποδομών τεχνολογίας VDSL/Vectoring που τώρα αναπτύσσει ο ΟΤΕ σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Σχετικά με τις συγκεκριμένες επενδύσεις, ερωτηθείσα χθες από αναλυτές η διοίκηση του ΟΤΕ εμφανίσθηκε αισιόδοξη σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου Μπάμπη Μαζαράκη, οι επενδύσεις θα ολοκληρωθούν στον κατάλληλο χρόνο, δηλαδή ο ΟΤΕ θα καλύψει τις περίπου 13.000 καμπίνες (υπαίθριοι κατανεμητές), σε ισάριθμες γειτονιές της χώρας, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά το πιθανό ενδιαφέρον του ΟΤΕ για τα δικαιώματα της Super League, η διοίκηση του οργανισμού τήρησε πολιτική ανοικτών θυρών. Σε ερώτηση αναλυτή αν ενδιαφέρεται ο ΟΤΕ να αποκτήσει συγκεκριμένα δικαιώματα, ο εμπορικός διευθυντής οικιακών πελατών Κώστας Νεμπής απάντησε ότι αυτό αποτελεί μια υποθετική ερώτηση καθώς σήμερα δεν πωλείται κάτι. «Αν υπάρξει κάποιος διαγωνισμός, θα το εξετάσουμε και τότε θα απαντήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή