Στον έλεγχο του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού περνάει η Avis

Στον έλεγχο του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού περνάει η Avis

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός, μέσω της εταιρείας συμμετοχών Olympia Group, βρίσκεται πίσω από την εξαγορά της ελληνικής Avis. O τελευταίος έχει εγγυηθεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας η οποία ανέρχεται στα 320 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού της επιχείρησης. Ο καθαρός δανεισμός της επιχείρησης ανέρχεται σε 237 εκατ. ευρώ και η συμφωνία συνοδεύεται από την καταβολή μετρητών ύψους 83 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η συμφωνία αφορά το 100% των μετοχών και όχι το 94% που ελέγχει ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Βασικός μέτοχος στην εταιρεία που θα αποκτήσει την ελληνική Avis θα είναι η Olympia Group. Το ύψος της συμμετοχής αναμένεται να κυμανθεί από 60% έως 70% και θα εξαρτηθεί από τα κεφάλαια που θα καταφέρει να συγκεντρώσει η επενδυτική εταιρεία Virtus South European Fund. Η τελευταία διαθέτει κεφάλαια ύψους 25 εκατ. ευρώ, αλλά δεν αποκλείεται, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από τρίτους, η συμμετοχή της να διευρυνθεί στην Avis και να πλησιάσει το 40%. Διαχειριστής της Virtus είναι ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ιδρυτής της πρώην Π&Κ Χρηματιστηριακής.

Το σχήμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του επόμενου μήνα. Μέχρι τότε αναμένεται να προχωρήσει και η διαδικασία ικανοποίησης των αιρέσεων που αφορούν:

• Την έγκριση (concent) από την Avis Group της πώλησης της εταιρείας στο νέο σχήμα.

• Την έγκριση της πώλησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

• Την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική Avis είναι κατά 94% θυγατρική εταιρεία του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και ως συνέπεια η μεταβίβασή της υπόκειται στις εγκρίσεις του TXΣ. Η εταιρεία έχει την επωνυμία Olympic

Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις και αξιοποιεί, κατόπιν συμφωνίας του 2008 με την Avis Budget Group, την επωνυμία της Avis. Για τον λόγο αυτό, η τελευταία θα πρέπει να συναινέσει στην αλλαγή μετόχου στην ελληνική επιχείρηση.

Την εταιρεία Olympic απέκτησε ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς το 2007 αντί 25,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά, μαζί με υποχρεώσεις ύψους 190 εκατ. ευρώ που είχε η εταιρεία σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου Avis. Εφόσον το ντιλ κλείσει και η συμφωνία ολοκληρωθεί, τότε η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει τριπλασιάσει την επένδυσή της σ’ αυτήν. Σημειώνεται ότι ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς κατέχει το 94% των μετοχών της Olympic, ενώ το υπόλοιπο 6% ανήκει στους κληρονόμους του Ηρακλή Πέττα, πρώην επικεφαλής της Avis στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, η εξαγορά της Olympic από τον όμιλο Olympia καταδεικνύει το ενδιαφέρον του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού για την ελληνική αγορά. Ο τελευταίoς φέρεται να εκτιμά ότι η Ελλάδα κρύβει επιχειρηματικές ευκαιρίες τις οποίες προκάλεσε η παρατεταμένη ύφεση και ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να γίνουν επενδύσεις. Ως συνέπεια, στο άμεσο μέλλον δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες κινήσεις από την πλευρά του ομίλου Olympia.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή