Η PQH πωλεί χαρτοφυλάκιο δανείων 271 εκατ. από τράπεζες που έκλεισαν

Η PQH πωλεί χαρτοφυλάκιο δανείων 271 εκατ. από τράπεζες που έκλεισαν

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου δανείων προκηρύσσει η PQH, που έχει αναλάβει την εκκαθάριση των τραπεζών οι οποίες έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιο ενεργητική και ταχεία διαχείριση του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» δανείων κυριότητάς της. Οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων αναμένεται να αποτελέσουν βασικό εργαλείο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος το 2018 και το 2019, ενώ η είσοδος στο παιχνίδι και της PQH σηματοδοτεί την πρόθεση του επόπτη, δηλαδή της ΤτΕ, για ταχεία εκκαθάριση των τραπεζών που έκλεισαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα με την πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος που δημοσίευσε η PQH, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο αφορά σε απαιτήσεις leasing ύψους 271 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται κινητά και ακίνητα στοιχεία που συνδέονται με τις σχετικές συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης. Το χαρτοφυλάκιο που πωλείται αφορά 1.170 οφειλέτες των υπό εκκαθάριση τραπεζών PROTON, Αχαϊκή Συνεταιριστική, FBB, ΑΤΕ Leasing και Πανελλήνια Τράπεζα, τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει η Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση PQH. Στόχος, η επίσπευση των διαδικασιών για τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που άφησαν πίσω τους οι εν λόγω «κακές» τράπεζες όταν αποσχίστηκαν από το «καλό κομμάτι», το οποίο στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στις συστημικές τράπεζες.

Οπως προκύπτει από την πρόσκληση, μέσω της οποίας η PQH καλεί τους επενδυτές έως τις 15 Σεπτεμβρίου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, κριτήριο για την επιλογή θα αποτελέσει «το υψηλότερο τίμημα που θα καταβληθεί σε μετρητά». Ουσιαστικά δηλαδή, πρόκειται για πλειοδοσία με βάση το νέο καθεστώς εκκαθαρίσεων που επιτρέπει την επίτευξη της βέλτιστης καθαρής παρούσας αξίας των απαιτήσεων που ρευστοποιούνται και όχι της ονομαστικής τους αξίας. Η προσδοκία για την επιτυχή έκβαση της πώλησης συνδέεται κυρίως με την ποιότητα του εν λόγω χαρτοφυλακίου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι «βαθιά κόκκινο».

Μέρος μάλιστα του χαρτοφυλακίου εξυπηρετείται μερικώς ακόμη και σήμερα, ενώ το γεγονός ότι οι σχετικές συμβάσεις leasing συνδέονται με περιουσιακά στοιχεία προσδίδει στα εν λόγω δάνεια χαρακτηριστικά χαρτοφυλακίου με εξασφαλίσεις, διαφοροποιώντας την πώληση που επιχειρείται από την PQH σε σχέση με άλλες κινήσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο και αφορούν πωλήσεις δανείων σε «βαθιά» καθυστέρηση. Η δέσμευση άλλωστε που έχει αναλάβει η PQH, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει εγκριθεί από την ΤτΕ για την εκκαθάριση των bad banks, παραπέμπει σε επίσπευση παρόμοιων κινήσεων το προσεχές διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή