Σε τεντωμένο σχοινί η επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική

Σε τεντωμένο σχοινί η επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες, επικίνδυνες περιπέτειες οδηγείται η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, μετά την απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, την περασμένη εβδομάδα, να ξεκινήσει τη διαδικασία της διαιτησίας. Η «Ελληνικός Χρυσός» και η Eldorado Gold αντέδρασαν αναβάλλοντας, όπως ανακοίνωσαν χθες, «μέχρι νεωτέρας» τα εγκαίνια στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας, που είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου. Ετσι, η επένδυση βρίσκεται στον αέρα, ως αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης, τη στιγμή που η τελευταία υποστηρίζει ότι δίνει τη μάχη για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους ανησυχούν για την τύχη των 2.400 θέσεων εργασίας στα μεταλλεία και με χθεσινή ανακοίνωσή τους προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι η εκκρεμότητα αφορά την αδειοδότηση του εργοστασίου και των συνοδών εγκαταστάσεων του έργου της Ολυμπιάδας, που έπρεπε να είχε δοθεί από τον Ιανουάριο του 2017 και την τροποποίηση της μελέτης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του έργου στις Σκουριές. Η διαδικασία της διαιτησίας, για το περιεχόμενο της οποίας η «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει ενημερωθεί ακόμη, αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου, αλλά ο χρόνος έκβασής της είναι αβέβαιος και είναι πλέον σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να αναθερμάνει το μέτωπο στις Σκουριές για πολιτικούς λόγους.

Η απόφαση αναβολής των εγκαινίων ερμηνεύεται ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση για την τύχη της συνολικής κεφαλαιουχικής επένδυσης που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Eldorado στην Ελλάδα, το ύψος της οποίας ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Αν και από την πλευρά της εταιρείας σημειώνεται ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για αποχώρηση από την Ελλάδα, ο όλος χειρισμός από την κυβέρνηση παραπέμπει, όπως υπογραμμίζουν, «σε επιχειρηματική ομηρία, που δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Η αναβολή των εγκαινίων κρίθηκε, όπως σημειώνουν, αναγκαία, αφού μονάδα, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η άδεια, δεν έχει κανένα νόημα να εγκαινιάζεται. Ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος για τον καναδικό όμιλο είναι ότι στην τελετή είχαν κληθεί επίσημοι φορείς, συνδικάτα, συνεργάτες και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων από όλη την Ευρώπη (Outotec, Atlas Copco, Glencore, Trafigura, Louis Dreyfus, Jacobs, MRI, Mercuria και Cliveden) και η παρουσία τους θα δέσμευε την εταιρεία, η οποία παρά το γεγονός ότι έχει τηρήσει τη συμφωνία και τις συμβατικές της δεσμεύσεις, δεν έχει εξασφαλίσει την άδεια, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. Η «Ελληνικός Χρυσός» αποδίδει την καθυστέρηση στα συνεχή προσκόμματα που θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και τα οποία έχουν οδηγήσει σε 12μηνη καθυστέρηση για την έκδοση των σχετικών αδειών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα σχετικά έγγραφα έχουν υποβληθεί εδώ και αρκετούς μήνες και η καθυστέρηση δεν δικαιολογείται από νομικούς ή τεχνικούς λόγους.

Αντίστοιχα ερωτήματα θέτουν από την πλευρά τους και οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι εάν δεν αδειοδοτηθούν η Ολυμπιάδα και οι Σκουριές, τον επόμενο μήνα δεν θα έχουν ουσιαστικά αντικείμενο εργασίας. Στην ανακοίνωσή τους ζητούν από το υπουργείο Ενέργειας «ξεκάθαρη ενημέρωση και ειλικρίνεια σε σχέση με τις προθέσεις του», καλώντας τον υπουργό Ενέργειας να απαντήσει εάν αληθεύει ότι οι συγκεκριμένες τεχνικές μελέτες Ολυμπιάδας και Σκουριών έχουν κατατεθεί εδώ και μήνες και ότι παρά το γεγονός ότι έχουν πληρωθεί ακόμη και τα παράβολα έκδοσης των αδειών, το ΥΠΕΝ αρνείται να βάλει την τελική υπογραφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή