Αύξηση κεφαλαίου 150-200 εκατ. σχεδιάζει η Attica Bank

Αύξηση κεφαλαίου 150-200 εκατ. σχεδιάζει η Attica Bank

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 150-200 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να προχωρήσει η Τράπεζα Αττικής, με τη διοίκησή της να εισηγείται και την τοποθέτηση στρατηγικού επενδυτή.

Ωστόσο, το σημείο αυτό αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο τριβής σε κυβερνητικό επίπεδο, αποδεικνύοντας ότι το κεφάλαιο σχετικά με τον ρόλο της Attica Bank στο τραπεζικό σύστημα και τη δυνατότητα κρατικής επιρροής στις αποφάσεις της δεν έχει κλείσει. Τη δυνατότητα αυτή κρατά σήμερα ανοιχτή η συμμετοχή του ΕΦΚΑ, με ποσοστό 50,626% των μετοχών της.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής, η πρόταση να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής συνάντησε αντιδράσεις, κυρίως στο πρόσωπο του κ. Γιώργου Σταθάκη. Αντίθετα, φέρεται να την υποστήριξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ενώ ισορροπία κράτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τελικά, αποφασίστηκε η μέση λύση, δηλαδή να προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, αλλά ταυτόχρονα να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του ΕΦΚΑ. Το κατά πόσον αυτό είναι εφικτό και πώς ακριβώς μπορεί να γίνει θα το υποδείξει, προτείνοντας εναλλακτικά σενάρια, ο σύμβουλος που έχει ήδη επιλεγεί, η Rothchild. Πάντως, ήδη διατυπώνονται ερωτήματα για τον ρόλο του ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, είναι άγνωστο αν ο ΕΦΚΑ είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και με τι ποσό. Επίσης, σε περίπτωση που αυξήσει το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, ενδεχομένως θα τίθεται θέμα παραβίασης των κοινοτικών κανόνων για τον ανταγωνισμό και επέμβασης της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp). Αλλες τραπεζικές πηγές, εξάλλου, σημειώνουν ότι για να σωθεί η τράπεζα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την εξεύρεση και την τοποθέτηση στρατηγικού επενδυτή.

Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι τον Νοέμβριο θα ληφθεί απόφαση σε κυβερνητικό επίπεδο, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως τον Ιούνιο του 2018.

Σημειώνεται ότι το πρώτο ζητούμενο, με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, είναι να καλύψει τα 100,2 εκατ. ευρώ της κρατικής βοήθειας που της είχε χορηγηθεί το 2008, έναντι προνομιούχων μετοχών. Κι αυτό, γιατί από 1/1/2018 οι εν λόγω προνομιούχες μετοχές δεν θα μπορούν πλέον να προσμετρούνται στα εποπτικά της κεφάλαια.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, δόθηκε η δυνατότητα στις δύο τράπεζες που εξακολουθούν να διαθέτουν προνομιούχες μετοχές, τη Eurobank και την Attica, να τις εξαγοράσουν με έκδοση ομολόγου ή με μετρητά. Πηγή της διοίκησης της Attica υποστηρίζει ότι η τράπεζα δεν θα προτιμήσει τη λύση του ομολόγου, λόγω υψηλού επιτοκίου, και θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Επιπλέον, όμως, ο στόχος της διοίκησης της τράπεζας, του προέδρου της Παναγιώτη Ρουμελιώτη και του διευθύνοντος συμβούλου της Θόδωρου Πανταλάκη, είναι να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι», ώστε να είναι έτοιμη η τράπεζα να αντιμετωπίσει την αυστηροποίηση των εποπτικών και κανονιστικών πλαισίων όποτε κι αν ισχύσουν. Ετσι, στόχος της είναι να αντλήσει με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τα 150-200 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα ολοκλήρωσε πρόσφατα συμφωνία για την τιτλοποίηση των «κόκκινων» δανείων της, χάρη στην οποία μείωσε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της από το 60% στο 37% και ενίσχυσε τον δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή