Η αύξηση της διακίνησης κοντέινερ προσελκύει επενδυτές στον ΟΛΠ

Η αύξηση της διακίνησης κοντέινερ προσελκύει επενδυτές στον ΟΛΠ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική βελτίωση του κύκλου εργασιών αλλά και του μεικτού περιθωρίου κέρδους στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς διαβλέπουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές, που αυξάνουν τις θέσεις τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης. Οπως εξηγούν στην «Κ» διαχειριστές κεφαλαίων που παρακολουθούν την εταιρεία, αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι που το βρετανικό hedge fund Lansdowne Partners International Limited άρχισε να αυξάνει εκ νέου τη θέση του στον ΟΛΠ προσεγγίζοντας το 5% του μετοχικού κεφαλαίου. Εκτός από τη Lansdowne Partners, θέσεις στον ΟΛΠ έχει και η Blackrock αλλά και ελληνικές ΑΕΔΑΚ όπως η Δήλος της Εθνική Asset Management και η Alpha Trust.

Το σήμα στους ξένους διαχειριστές δόθηκε από τα στοιχεία που δείχνουν πως η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον προβλήτα Ι, από τότε που τη διαχείριση του λιμανιού την ανέλαβε η Cosco, έχει αυξηθεί σημαντικά. Με βάση εκτιμήσεις της αγοράς, ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων που έχουν διακινηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο από τον προβλήτα Ι ενδέχεται να είναι ακόμα και κατά 100% αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Παράλληλα, ήπια αύξηση της τάξης του 2,5% εμφανίζει η διακίνηση και στους υπό παραχώρηση στη ΣΕΠ Α.Ε. προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. Ετσι υπολογίζεται πως ο κύκλος εργασιών του ΟΛΠ κατά το πρώτο εξάμηνο ενδέχεται να είναι αυξημένος έως και κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.

Μεσοπρόθεσμα, αναμένεται σημαντική βελτίωση και στο επίπεδο των εξόδων, με το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου και των μετατάξεων να εκτιμάται πως μπορεί να μειώσει περισσότερο από 10% τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού έως το 2018. Για την ώρα πάντως, το μισθολογικό κόστος είναι αυξημένο καθώς η εταιρεία από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε δεν εμπίπτει στις διατάξεις περί Δημοσίου και έτσι άρχισε να καταβάλλει κανονικά και πάλι 13ο και 14ο μισθό χωρίς να προσαρμόσει προς τα κάτω τις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων. Αυτό όμως το κόστος αναμένεται να προσαρμοστεί χαμηλότερα με τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση αυτή την περίοδο μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων και οι οποίες εκτιμάται πως θα υπογραφούν εντός Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT