Πρόκληση για τις ελληνικές εταιρείες η αγορά της Ν. Αμερικής

Πρόκληση για τις ελληνικές εταιρείες η αγορά της Ν. Αμερικής

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγορά των 600 εκατ. ανθρώπων που εκπροσωπεί η Λατινική Αμερική αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη μακρινή ήπειρο που αποτελείται από 15 κράτη. Mάλιστα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας το 2016, αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω διεθνών συνεργασιών σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, η οποία αποτελεί ένα νέο πεδίο γεωγραφικής ανάπτυξης.

Το σημαντικότερο φαινόμενο που παρατηρείται αυτή τη δεκαετία στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και ευνοεί την ανάπτυξη εργασιών είναι η αστικοποίηση, δηλαδή η μετακίνηση των ανθρώπων από τις επαρχίες στις πόλεις, που είναι μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού και τη δημιουργία μεσαίας κοινωνικής τάξης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», τουλάχιστον πέντε εισηγμένες εταιρείες (Τιτάν, Κορρές, Μέτκα, Ικτίνος, Ιntralot) έχουν παρουσία σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ειδικότερα ο όμιλος Κορρέ, πριν από μία διετία, αποφάσισε να εισέλθει στην αγορά της Λατινικής Αμερικής αξιολογώντας τα αποτελέσματα της διανομής των προϊόντων του στην αγορά της Βραζιλίας μέσω του δικτύου τoυ πολυεθνικού ομίλου στον χώρο της ομορφιάς Avon. Η συγκεκριμένη συμφωνία παρέχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για τον ελληνικό όμιλο στην ευρύτερη Λατινική Αμερική –βάσει συμφωνίας–, καθώς ο πολυεθνικός όμιλος Avon έχει ισχυρή παρουσία στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή με τεράστια δυναμική στο απευθείας δίκτυο (1 εκατ. αντιπροσώπους).

Η τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν» το γ΄ τρίμηνο του 2016 επεξέτεινε τις δραστηριότητές της στη Νότια Αμερική, επενδύοντας στην τσιμεντοβιομηχανία Cimento Apodi στη Βραζιλία, ενώνοντας τις δυνάμεις της με ισχυρούς τοπικούς εταίρους. Η Cimento Apodi διαθέτει ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Quixeré, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2015, και μία μονάδα άλεσης τσιμέντου στο λιμάνι του Pecém, κοντά στην πόλη Fortaleza, η οποία λειτουργεί από το 2011. Η συνολική παραγωγική δυναμικότητά της ξεπερνά τα 2 εκατ. τόνους τσιμέντου ετησίως. Με την επένδυση αυτή ύψους 99 εκατ. δολαρίων, ο όμιλος «Tιτάν» εισήλθε σε μια αγορά η οποία, παρά την κρίση που διανύει, παρουσιάζει ελκυστικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα.

Ο όμιλος Intralot τον Ιανουάριο του 2016 υπέγραψε συμβόλαιο με την κρατική λοταρία της Χιλής Polla Chilena de Beneficencia για τη διαχείριση των παιχνιδιών της, την παροχή ολοκληρωμένων πρωτοποριακών τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών, καθώς και υπηρεσιών λειτουργικής υποστήριξης. Επίσης, στα τέλη Μαρτίου 2016, ο όμιλος Intralot ανακοίνωσε ότι η θυγατρική του, Intralot do Brasil, υπέγραψε 6ετή ανανέωση συμβολαίου, ώστε να συνεχίσει να διαχειρίζεται τη λοταρία της πολιτείας Minas Gerais, στη Βραζιλία. Στα τέλη Νοεμβρίου 2016, o όμιλος Intralot μεταβίβασε, στις 24 Νοεμβρίου 2016, ποσοστό 80% των δραστηριοτήτων του ομίλου στο Περού, στην NG Entertainment Peru SAC έναντι 68,7 εκατ. δολαρίων. Η Μέτκα εισήλθε στην αγορά του Πουέρτο Ρίκο με την ανάληψη κατασκευής έργου σταθμού παραγωγής ενέργειας με χρήση ηλιακών φωτοβολταϊκών τεχνολογιών (solar PV) ισχύος 57 MW, συμβατικού τιμήματος 94,5 εκατ. ευρώ. Ηδη υπάρχει κινητικότητα του ομίλου και σε άλλα κράτη (Παναμάς, Χιλή), της Λατινικής Αμερικής, με τη χώρα των Ινκας να εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τέλος, η εισηγμένη μαρμαροβιομηχανία «Ικτίνος», λόγω της έξαρσης στη ζήτηση ελληνικών λευκών μαρμάρων, παρουσιάζει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής (όπως για παράδειγμα στο Μεξικό) και ήδη η εισηγμένη καταγράφει στο φετινό α΄ εξάμηνο αύξηση των εξαγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή