Πιέσεις Μαξίμου για να κλείσει το μέτωπο της ΕΒΖ πριν από τη ΔΕΘ

Πιέσεις Μαξίμου για να κλείσει το μέτωπο της ΕΒΖ πριν από τη ΔΕΘ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται από το Μέγαρο Μαξίμου να κλείσει το μέτωπο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, πριν μεταβεί ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη στις 9 Σεπτεμβρίου, και να βρεθεί λύση το αργότερο μέχρι την επόμενη Τρίτη 29 Αυγούστου που θα πραγματοποιηθεί η εξ αναβολής από 31/7/2017 (την αναβολή ζήτησε ο βασικός μέτοχος, δηλαδή ο εκκαθαριστής της πρώην ATEBank) ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης. Ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει η εταιρεία είναι υπαρκτός, εφόσον η πιστώτρια τράπεζα Πειραιώς σταματήσει να τη χρηματοδοτεί, καθώς η σημερινή διοίκηση διαφωνεί με το ύψος του τιμήματος για την πώληση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία, που έχει υποβάλει ο σερβικός όμιλος MK Group του επιχειρηματία Μ. Κόστιτς.

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα καταβληθεί προσπάθεια για να υπάρξει οριστική συμφωνία μεταξύ της διοίκησης της πιστώτριας τράπεζας και του εκκαθαριστή, εφόσον φέρεται να έχει συμφωνήσει ο ενδιαφερόμενος αγοραστής να ανεβάσει το τελικό τίμημα στα 61 εκατ. ευρώ από 50 εκατ. ευρώ που ήταν το αρχικό τίμημα.

Η συμφωνία κατέστη εφικτή, αφού την περασμένη εβδομάδα κάθησαν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι της ΕΒΖ, της Τράπεζας Πειραιώς, του Σέρβου επιχειρηματία και της κυβέρνησης (υπουργείο Ανάπτυξης), με σκοπό η πώληση να ολοκληρωθεί μέχρι 31 Αυγούστου και να μην εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο του διεθνούς διαγωνισμού που εκπνέει στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Aυτό που απομένει να γίνει είναι να υπάρξει μια έκθεση δίκαιης αποτίμησης για την πώληση των δύο εργοστασίων, την οποία θα εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ στην επόμενη συνεδρίασή του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το χάσμα στη διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΒΖ και Τράπεζας Πειραιώς, για την κατακύρωση της πώλησης των εργοστασίων στη Σερβία στο MK Group, γεφυρώθηκε κατόπιν παρέμβασης της κυβέρνησης, η οποία έχει και τη συνολική ευθύνη του μέλλοντος της ΕΒΖ, και εν προκειμένω συμμετείχε στη συνάντηση των προηγούμενων ημερών ως εγγυήτρια της πώλησης. Είχε προηγηθεί πίεση προς την πλευρά του Σέρβου μεγαλοεπιχειρηματία να ανεβάσει το τελικό τίμημα, το οποίο και διαμορφώθηκε πλέον στα 60 από 51 εκατ. ευρώ.

Η ενίσχυση του τιμήματος ζητήθηκε ώστε να καμφθούν οι επιφυλάξεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ, του οποίου θέση ήταν η διενέργεια νέου διαγωνισμού. Απομένει τώρα το τίμημα αυτό να αποτιμηθεί ως δίκαιο στην έκθεση αποτίμησης που αναμένεται. Σημειώνεται ότι το Δ.Σ. της ΕΒΖ είχε χαρακτηρίσει χαμηλή την αρχική προσφορά Κόστιτς με βάση τη λειτουργική κερδοφορία, ύψους 24,5 εκατ. ευρώ, των δύο σερβικών θυγατρικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT