Ράλι στις ναυλαγορές με οδηγό τα μεγάλα φορτηγά πλοία

Ράλι στις ναυλαγορές με οδηγό τα μεγάλα φορτηγά πλοία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές αλλά και επενδυτές συμφωνούν, πλέον, πως η ανάκαμψη στις ναυλαγορές του ξηρού φορτίου διαθέτει στέρεες βάσεις. Αυτό μαρτυρούν τόσο η διαμόρφωση του δείκτη βαρομέτρου της αγοράς των φορτηγών Baltic Dry στα υψηλά του 2017, στις 1.260 μονάδες χθες Δευτέρα (+33% από την αρχή του έτους και +84% στο δωδεκάμηνο), όσο και οι αλλεπάλληλες τοποθετήσεις εφοπλιστών σε ποιοτικό τονάζ, όπως η κίνηση του ομίλου Λάτση στα φορτηγά πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες. Ετσι, οι αξίες των φορτηγών πλοίων έχουν ενισχυθεί κατά μέσον όρο 30% από τα τέλη του 2016 έως σήμερα, ενώ τα ημερήσια έσοδα των μεγάλων πλοίων έχουν αυξηθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες δραματικά.

Σε ορισμένα δρομολόγια όπως από Νότιο Αφρική (Richards Bay) προς Ολλανδία (Rotterdam) έως και 500%. Η άνοδος των ναύλων και στην τρέχουσα φάση οδηγείται από τα μεγάλα μεγέθη πλοίων (capesize) και την αυξημένη ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα, αλλά και άλλα φορτία από την Κίνα. Σύμφωνα με την Hartland Shipping Services Ltd, από τις 10 Ιουλίου έως σήμερα ο επιμέρους δείκτης Baltic Dry για τα capesize έχει αυξηθεί κατά 176%, από τις 730 μονάδες στις 2.013 μονάδες σήμερα, που σημαίνει πως πενταετή χρονοναύλωση φέρνει πλέον ημερήσια έσοδα 16.261 δολαρίων από 6.305 στο πρόσφατο χαμηλό του κύκλου. Ομως η ανάκαμψη των φορτηγών στηρίζεται όχι μόνον από την πλευρά της ζήτησης, αλλά και από την πλευρά της προσφοράς.

Επειτα από μια μακρά περίοδο αποχής από νέες παραγγελίες σε ναυπηγεία, ο παγκόσμιος στόλος των μεγάλων φορτηγών, των capes, αναμένεται να αυξηθεί φέτος μόλις κατά 3% σε όρους χωρητικότητας, την ώρα που η ζήτηση για μεταφορές σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 5,5% και 2,8% αντίστοιχα. Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων εν γένει ενισχύει επίσης την ποντοπόρο, ενώ οι αναλυτές χαρακτηρίζουν τις εισαγωγές από την Κίνα ως απροσδόκητα ισχυρές. Βέβαια, οι διακυμάνσεις παραμένουν έντονες. Ομως είναι ακριβώς αυτή η απόκλιση από την ιστορική τάση που κάνει πολλούς επιχειρηματίες του κλάδου να πιστεύουν πως υπάρχει ακόμα σημαντικό περιθώριο για υψηλότερες τιμές πλοών και ημερησίων κερδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή