Ουρά για έκδοση εταιρικών ομολόγων από εισηγμένες και μη

Ουρά για έκδοση εταιρικών ομολόγων από εισηγμένες και μη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσέλκυση μη εισηγμένων επιχειρήσεων προκειμένου να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα είναι το νέο επενδυτικό πλάνο που θα προωθηθεί έως το α΄ εξάμηνο του 2018 στο Χρηματιστήριο, καθώς υπάρχουν πολλές υγιείς επιχειρήσεις που θα ήθελαν να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους προγράμματα και να επεκταθούν σε νέες αγορές. Οι αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι έχει αρχίσει να καταγράφεται το σχέδιο προσέλκυσης των επιχειρήσεων. Θα γίνει με τη βοήθεια των τραπεζών που θα μπορούσαν να προτείνουν επιχειρήσεις οι οποίες είναι σε θέση να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα.

Την ίδια ώρα, τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ΕΧΑΕ προετοιμάζονται να υποδεχθούν έως τα τέλη του 2017 την έκδοση εταιρικών ομολόγων για ελληνικές εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας, που είναι ήδη εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι επαφές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αφορούν τέσσερις μεγάλους εφοπλιστικούς ομίλους. Παράλληλα, ο στόχος είναι να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ η άντληση κεφαλαίων μέσα από την έκδοση εταιρικών ομολόγων το τελευταίο τετράμηνο του 2017.

Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι μεταξύ των εισηγμένων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την έκδοση εταιρικών ομολόγων συμπεριλαμβάνεται η μητρική ΓΕΚ Τέρνα, ενώ έχει προηγηθεί η θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή. Ενδιαφέρον έχει επιδείξει η Autohellas και την πιθανότητα έκδοσης και δεύτερου εταιρικού ομολόγου εξετάζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο ΟΠΑΠ, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει οποιαδήποτε τελική απόφαση. Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο ότι οι τρέχουσες αποδόσεις των 5 εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στην πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τις επιδόσεις των κρατικών ομολόγων, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις με τη θετική πορεία τους καταφέρνουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού σε αντίθεση, βέβαια, με τα κρατικά ομόλογα που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και σε μεγάλη απόκλιση με τα αντίστοιχα ομόλογα των άλλων χωρών της Νοτίου Ευρώπης.

Επίσης, να τονίσουμε ότι η βασική αιτία που στρέφει τους καταθέτες στις ομολογιακές εκδόσεις που έχουν υπερκαλυφθεί, είναι η χαμηλή απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις έχει υποχωρήσει περίπου στο 0,5%, ακόμη και για μεγάλα ποσά, τη στιγμή που το μέσο επιτόκιο των εταιρικών ομολόγων είναι μεταξύ 3%-4%. Οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας είναι μικροεπενδυτές και το μέσο ποσό τοποθέτησης είναι μεταξύ 20.000-30.000 ευρώ. Ετσι, παρά το γεγονός ότι φεύγει από προθεσμιακές καταθέσεις για να τοποθετηθεί σε εταιρικά ομόλογα, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς δεν επιζητεί μόνο την ασφάλεια των χρημάτων. Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, πρόκειται για συνειδητοποιημένη κατηγορία μικροεπενδυτών, που γνωρίζει ότι το κεφάλαιο το «εγγυάται» ο εκδότης και τοποθετείται γιατί πιστεύει στις προοπτικές της επιχείρησης. Παράλληλα, είναι σε θέση να γνωρίζει και τους κινδύνους της επένδυσής του, αφού πρόκειται για διαπραγματεύσιμο τίτλο στη δευτερογενή αγορά, που υπόκειται στις αβεβαιότητες των επιχειρηματικών επιλογών της συγκεκριμένης επιχείρησης ή της οικονομίας γενικότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή