Αποζημίωση 40 εκατ. δολ. προς τη Μυτιληναίος από την Σερβία

Αποζημίωση 40 εκατ. δολ. προς τη Μυτιληναίος από την Σερβία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόφαση υπέρ της Μυτιληναίος A.E. εξέδωσε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, δικαιώνοντας την ελληνική εταιρεία στη δικαστική διαμάχη με τη Σερβία για το ζήτημα της RTB BOR. Η εταιρεία, το 1996, σύναψε συμφωνία συνεργασίας με την RTB BOR, η οποία ελέγχεται από το σερβικό δημόσιο και δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας μετάλλων. Ωστόσο, το 2004, άρχισε να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τη Μυτιληναίος, ενώ προχώρησε και σε «πάγωμα» των αποπληρωμών, παρά τις προκαταβολές και την προχρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης από την ελληνική εταιρεία.

Παράλληλα, η σερβική κυβέρνηση έλαβε μία σειρά νομοθετικών και διοικητικών μέτρων, με τα οποία επικύρωσε την αθέτηση των υποχρεώσεων της κρατικής επιχείρησης, απαγορεύοντας την πληρωμή παλαιών υποχρεώσεων χωρίς προηγούμενη άδεια της κυβέρνησης.

Η Μυτιληναίος βλέποντας την πολλών εκατομμυρίων επένδυσή της να καταστρέφεται και την αδυναμία να προσφύγει στα Σερβικά εθνικά δικαστήρια, πρώτον, μηδένισε την απαίτηση έναντι της Σερβικής κρατικής εταιρείας RTB Bor στις λογιστικές καταστάσεις και ισολογισμούς, προστατεύοντας τους μετόχους της (με κόστος εκατομμυρίων ευρώ) και δεύτερον, επικαλέστηκε την προστασία της διακρατικής συμφωνίας που είχε υπογράψει το έτος 1998 η Ελλάδα με την Γιουγκοσλαβία για την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων (BIT). Άσκησε αγωγή κατά του Σερβικού κράτους με τη διαδικασία που προβλέπει η διακρατική αυτή συμφωνία ενώπιον διαιτητικού δικαστηρίου που συγκροτήθηκε με Eπιδιαιτητή τον Γερμανό Klaus Sachs και Διαιτητές των Αμερικανό Doak Bishop και   τον Σέρβο Mirko Vasiljevic. 

Το Διεθνές Δικαστήριο, μετά από αγωγή της Μυτιληναίος, έκρινε ότι η Σερβία αφενός εμμέσως απαλλοτρίωσε την επένδυση της ελληνικής εταιρείας, χωρίς αποζημίωση, αφετέρου διέψευσε τη νόμιμη και εύλογη προσδοκία της Μυτιληναίος να τύχει δίκαιης μεταχείρισης από το σερβικό κράτος.

Με τον τρόπο αυτό, το δικαστήριο απεφάνθη ότι η Σερβία παραβίασε τις διεθνείς του υποχρεώσεις, όπως απορρέουν από την διακρατική σύμβαση έναντι της Ελλάδας και της Μυτιληναίος. Ως αποτέλεσμα, επιδίκασε αποζημίωση, ύψους σχεδόν 40 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η δικαστική απόφαση αποτελεί σημαντικό σταθμό στα διεθνή χρονικά της διαιτησίας λόγω της ιδιαιτερότητας και πολυπλοκότητας των πραγματικών περιστατικών, καθώς και της εξαιρετικής δυσκολίας που υπάρχει όταν ιδιωτική εταιρεία προσφεύγει στα Διαιτητικά Δικαστήρια εναντίον ανεξάρτητου -και μάλιστα ευρωπαϊκού- κράτους,

Η δικαστική απόφαση, καταλήγει η ανακοίνωση της Μυτιληναίος, κλείνει ένα από τα τελευταία σημαντικά «ανοιχτά μέτωπα» της εταιρείας, ενισχύοντας περαιτέρω τη διαθέσιμη ρευστότητα και τις μηνιαίες ταμειακές ροές. 

 

 

 

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή