Μειωμένα κατά 435 εκατ. τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα

Μειωμένα κατά 435 εκατ. τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η «χαμηλή πτήση» της χρηματοδότησης της οικονομίας, παρά τη βελτίωση στο μέτωπο των καταθέσεων που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον περασμένο Ιούλιο η καθαρή ροή νέων δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 435 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα δάνεια που αποπληρώθηκαν ήταν περισσότερα από το ύψος των χορηγήσεων νέων δανείων.

Σε ετήσια βάση ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης διαμορφώθηκε σε -1,2%. Σημειώνεται ότι η καθαρή ροή νέων δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε σε -203 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και -395 εκατ. ευρώ τον περασμένο Μάιο.

Αναλυτικότερα, το υπόλοιπο των δανείων προς επιχειρήσεις και ιδιώτες στο τέλος Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 189,19 δισ. ευρώ, έναντι 190,78 εκατ. στο τέλος Ιουνίου και 192,31 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2010 το υπόλοιπο των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα είχε διαμορφωθεί στα 257 δισ. ευρώ.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούλιο του 2017, ήταν αρνητική κατά 266 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 95 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,1% από -0,3% τον προηγούμενο μήνα. Αρνητική ήταν η πιστωτική επέκταση για τους περισσότερους κλάδους, ενώ θετικό ρυθμό εμφανίζει ο τουρισμός με 1,3%, το εμπόριο 1,2% και ηλεκτρισμός-φωταέριο-ύδρευση με 3,1%. Το υπόλοιπο χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουλίου στα 84,04 δισ. ευρώ, έναντι 85,54 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και 86,39 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάιο.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις η καθαρή ροή διαμορφώθηκε στα -7 εκατ. ευρώ έναντι +24 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και +73 εκατ. τον Μάιο. Το υπόλοιπο δανείων της κατηγορίας διαμορφώθηκε στα 13,08 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, η μηνιαία καθαρή ροή διαμορφώθηκε σε -163 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο έναντι -132 εκατ. τον Ιούνιο και -173 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Το υπόλοιπο των δανείων των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στα 85,08 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων συρρικνώθηκε στο τέλος Ιουλίου στα 59,82 δισ. ευρώ, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή διαμορφώθηκε σε -186 εκατ. ευρώ, έναντι ροής -130 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και -159 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, το υπόλοιπο των οποίων διαμορφώθηκε σε 23,94 δισ. ευρώ, καταγράφηκε θετική ροή νέων δανείων ύψους 27 εκατ. ευρώ έναντι -8 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και -15 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η ζήτηση παραμένει χαμηλά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά αξιόχρεους δανειολήπτες τόσο από τη μεριά των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT