Εγκρίθηκε το σχέδιο της Energean για ανάπτυξη των κοιτασμάτων στο Ισραήλ

Εγκρίθηκε το σχέδιο της Energean για ανάπτυξη των κοιτασμάτων στο Ισραήλ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ άναψε ο επίτροπος Πετρελαίου του Ισραήλ. Τα κοιτάσματα κατέχει η Energean Israel, θυγατρική κατά 50% της ελληνικών συμφερόντων Energean και κατά 50% της Kerogen Capital, εξειδικευμένου στον κλάδο των υδρογονανθράκων ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο κοιτάσματα διαθέτουν 2,7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 41 εκατομμύρια βαρέλια ελαφρών ρευστών υδρογονανθράκων, τα οποία συνιστούν συνολικά δυνητικά αποθέματα (2C) 531 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου.

Το σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο είχε υποβάλει η εταιρεία στις αρμόδιες αρχές του Ισραήλ, ξεκινάει με την ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς, η οποία θα προχωρήσει με την πραγματοποίηση τριών γεωτρήσεων και με τη χρήση πλωτής μονάδας παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (Floating Production Storage and Offloading), που θα βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές με δυνατότητα παραγωγής 400 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου την ημέρα.

Με στόχο την παραγωγή αερίου το 2020, το επόμενο βήμα είναι η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης (Final Investment Decision), η οποία αναμένεται εντός του έτους.

Η Energean έχει αναθέσει στη Morgan Stanley τον ρόλο του συμβούλου χρηματοδότησης του σχεδίου (Project Finance Advisor) για την ύψους 1,3-1,5 δισ. δολαρίων επένδυση που απαιτείται για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο κ. Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε τα εξής:

«Η έγκριση του σχεδίου ανάπτυξης των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν από την ισραηλινή κυβέρνηση, αποτελεί σημαντικό ορόσημο και επίτευγμα για την εταιρεία και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών. Εντείνουμε την προσπάθειά μας για να λάβουμε την τελική επενδυτική απόφαση έως το τέλος του έτους, έχοντας σημειώσει σημαντική πρόοδο στη σύναψη συμφωνιών για τις απαιτούμενες πωλήσεις φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, έχουμε ήδη υπογράψει τελικά συμβόλαια ή αρχικές συμφωνίες (MOU’s) για ποσότητες που υπερκαλύπτουν τα τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Η έγκριση του σχεδίου ανάπτυξης είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής αγοράς φυσικού αερίου, προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στο Ισραήλ».

Πρόσφατα η Energean προέβη σε μνημόνιο συνεργασίας για την πώληση φυσικού αερίου που θα παραχθεί από τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν με τρεις επιχειρήσεις συμφερόντων του Ισραηλινού επιχειρηματία Αϊντάν Οφέρ, για την προμήθεια φυσικού αερίου από τα δύο κοιτάσματα σε βάθος 15ετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή