Προσφυγή ΔΕΗ στο ΣτΕ κατά ΡΑΕ για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας

Προσφυγή ΔΕΗ στο ΣτΕ κατά ΡΑΕ για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δικαστική οδό για τη διεκδίκηση των δαπανών που έχει καταβάλει για ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει η ΔΕΗ. Η Επιχείρηση έχει ήδη αμφισβητήσει με προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ τη μεθοδολογία παλαιότερης απόφασης της ΡΑΕ για τον προσδιορισμό του κόστους παραγωγής στα νησιά της περιόδου 2012-2013, διεκδικώντας μια διαφορά περί τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένει την τελική απόφαση της ΡΑΕ για τα ανακτήσιμα ποσά της τετραετίας 2012-2015 προκειμένου να εκκινήσει τη διαδικασία νέων προσφυγών.

Η καταγραφή των δαπανών που έχει καταβάλει η ΔΕΗ για ΥΚΩ την περίοδο 2012-2015 και ο προσδιορισμός του ανακτήσιμου ποσού αλλά και ο επιμερισμός του στους καταναλωτές σε ορίζοντα 5ετίας, αποτελούν μνημονιακή δέσμευση για τη χώρα. Την εκκαθάριση του λογαριασμού των ΥΚΩ ανέλαβε η ΡΑΕ, ξεκινώντας με τη διαδικασία των ακροάσεων των διοικήσεων της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο στόχος για ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας μέχρι τον Ιούλιο του 2017 δεν επιτεύχθηκε, καθώς ο έλεγχος των στοιχείων και η μεθοδολογία που ακολουθεί η ΡΑΕ εμφανίζουν σημαντική απόκλιση σε σχέση με τα στοιχεία της ΔΕΗ. Από τα όσα επισήμως έχουν διαρρεύσει, αφού η αναμενόμενη απόφαση της ΡΑΕ αναβάλλεται από εβδομάδα σε εβδομάδα τους δύο τελευταίους μήνες, το ανακτήσιμο ποσό στο οποίο καταλήγει η ΡΑΕ περιορίζεται σε 375 εκατ. ευρώ έναντι 735 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΔΕΗ. Πρόκειται για διαφορά της τάξεως του 51% την οποία η ΔΕΗ έχει δηλώσει ανοιχτά ότι αμφισβητεί και ότι «επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί και να αξιολογήσει με τις επίσημες αποφάσεις της ΡΑΕ».

Το θέμα των ΥΚΩ συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ με τη διοίκηση της εταιρείας να ενημερώνει για την πρόθεση της να προσβάλει δικαστικά την απόφαση της ΡΑΕ όταν βγει, διεκδικώντας την πλήρη ανάκτηση των ποσών που έχει δαπανήσει για ΥΚΩ. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενημερώθηκε επίσης ότι αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες η εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ κατά παλαιότερης απόφασης της ΡΑΕ (2014) για τον τρόπο υπολογισμού του κόστους παραγωγής της εταιρείας στα νησιά, που αντιπροσωπεύει και το 80% των δαπανών για ΥΚΩ σε ετήσια βάση.

Τα περιθώρια έκδοσης οριστικής απόφασης για τη ΡΑΕ, πάντως, στενεύουν, καθώς στις 11 Σεπτεμβρίου καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, στα οποία και θα πρέπει να παρουσιαστεί η συνολικότερη πρόταση για το κλείσιμο του λογαριασμού ΥΚΩ παλαιοτέρων ετών.

Το ύψος του προς ανάκτηση ποσού για τη ΔΕΗ θα καθορίσει και την επιβάρυνση που θα φέρει για τους καταναλωτές το κλείσιμο του πακέτου των ΥΚΩ μέσω των αναγκαίων αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και η παράμετρος αυτή είναι που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη συγκεκριμένη εξίσωση. Σε μια προσπάθεια αποφυγής της επιβάρυνσης των καταναλωτών η ΡΑΕ εισηγήθηκε προς τα συναρμόδια υπουργεία την κάλυψη ενός ποσού ύψους 90 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στον ετήσιο ΕΦΚ που επιβαρύνει τις ΥΚΩ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η πρόταση, αν και στηρίχθηκε από το υπουργείο Ενέργειας, συνάντησε τον σκεπτικισμό του υπουργείου Οικονομικών δεδομένης της δυσκολίας αποδοχής της από τους πιστωτές χωρίς να βρεθεί κάποιο ισοδύναμο. Κατόπιν τούτου, οι αυξήσεις για τους καταναλωτές θεωρούνται αναπόφευκτες, ενώ το ύψος τους θα καθοριστεί από το πού θα σταθεροποιηθεί τελικά το ανακτήσιμο ποσό για τη ΔΕΗ. Η ανάκτηση θα γίνει σε βάθος 5ετίας με έναρξη τον Ιανουάριο του 2018, οπότε θα εμφανιστούν και οι πρώτες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή