Μειώθηκαν κατά 1,7 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια το β΄ 3μηνο

Μειώθηκαν κατά 1,7 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια το β΄ 3μηνο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά το β΄ εξάμηνο επισημαίνουν οι αναλυτές, προσθέτοντας παράλληλα ότι η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι εγχώριες τράπεζες.

Από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου προκύπτει ότι όλες οι συστημικές τράπεζες πέτυχαν τη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Τα NPEs της Εθνικής μειώθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank κατά 500 εκατ., της Eurobank κατά 400 εκατ. και της Πειραιώς κατά 500 εκατ. Η μείωση ήταν αποτέλεσμα τόσο της μείωσης του ρυθμού δημιουργίας νέων καθυστερήσεων όσο και των διαγραφών.

Η Goldman Sachs σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των συστημικών τραπεζών σημειώνει ότι η Εθνική βρίσκεται εντός τροχιάς για την επίτευξη των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων, ενώ υπογραμμίζει τη βελτίωση της ρευστότητας και την προοπτική πλήρους απεξάρτησής της από τη ρευστότητα του ELA μέχρι το τέλος του έτους. Σε ό,τι αφορά τη μετοχή της ΕΤΕ η Goldman δίνει ουδέτερη σύσταση (neutral), ενώ τιμή – στόχο έχει ορίσει τα 0,36 ευρώ.

Για την Alpha Bank επισημαίνει επίσης την επίτευξη των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων, καθώς και την ενίσχυση των καταθέσεων κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα υπογραμμίζει ότι βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για τη φετινή χρονιά. Για τη μετοχή της Alpha η Goldman Sachs δίνει σύσταση αγορά (buy), ενώ η τιμή – στόχος είναι στα 2,80 ευρώ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς η Goldman Sachs επισημαίνει τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει οριακή υστέρηση του στόχου μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Επισημαίνει ακόμα τη βελτίωση καταθέσεων, ενώ εκτιμά ότι για το σύνολο του έτους θα παρουσιάσει οριακή κερδοφορία. Η σύσταση για τη μετοχή είναι ουδέτερη, ενώ και η τιμή-στόχος στα 5,4 ευρώ.

Τέλος, για τη Eurobank υπογραμμίζει τη βελτίωση της εικόνας των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων και την προοπτική αντικατάστασης των προνομιούχων μετοχών με ομολογιακή έκδοση. Σημειώνει ότι σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας ο στόχος μείωσης των «κόκκινων» δανείων για το 2017 θα επιτευχθεί, ενώ στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε ό,τι αφορά τη μετοχή της τράπεζας, η Goldman Sachs διατηρεί «ουδέτερη» σύσταση, ενώ ο η τιμή-στόχος είναι 1 ευρώ.

Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει και για τις τέσσερις τράπεζες κινδύνους που συνδέονται με την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, την πολιτική κατάσταση της χώρας και την ανατροπή της μακροοικονομικής βελτίωσης.

Αύξηση επιτοκίου στα νέα δάνεια

Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε τον Ιούλιο του 2017 το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε. Συγκεκριμένα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,30% σε σχέση με τον προηγούμενο, μήνα ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,73%. Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,45%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,09%. Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα επιτόκια καταθέσεων και δανείων, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μιας ημέρας) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,31%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων διαμορφώθηκε στο 4,63% από 4,66% τον προηγούμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή