Αυξάνεται η ζήτηση για αγορά ξενοδοχείων, πολυτελών εξοχικών

Αυξάνεται η ζήτηση για αγορά ξενοδοχείων, πολυτελών εξοχικών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο μεγαλύτερος όγκος των ακινήτων της χώρας να παραμένει στα… αζήτητα, ωστόσο τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να καταγράφεται έντονη κινητικότητα σε κάποια τμήματα της αγοράς, καθώς αρκετοί διαπιστώνουν σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες, παρά το μη φιλικό φορολογικό καθεστώς, αλλά και την ευάλωτη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο, πρώην πρόεδρο του ΕΛΙΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής) και επιστημονικό σύμβουλο της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Solum Property Solutions, αυτή την περίοδο παρατηρείται σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον για μία σειρά κατηγοριών ακινήτων, σε ένα σαφές δείγμα ότι οι συνθήκες έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. Στον αντίποδα, η ζήτηση για την πλειονότητα των κατοικιών, καταστημάτων και γραφείων της χώρας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χαμηλή, τη στιγμή μάλιστα που συνεχίζονται και οι μαζικές αποποιήσεις κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο, ένα μέρος της όψιμης αυτής ζήτησης που έχει αρχίσει να διαφαίνεται, εστιάζει σε ακίνητα που επωφελούνται από την άνοδο του τουρισμού. Ετσι, ζήτηση εκδηλώνεται για ξενοδοχεία σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Χαλκιδική και η Κρήτη, αλλά και για εξοχικές κατοικίες σε πολύ μειωμένες τιμές σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί πριν από την κρίση. Επίσης, αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένους παρατηρείται για υπερπολυτελείς εξοχικές κατοικίες, ενώ ζήτηση εκδηλώνεται και για διαμερίσματα, τα οποία μπορούν να μισθωθούν σε τουρίστες μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών. «Η τάση αυτή έχει δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά ακινήτων που ενδιαφέρουν κυρίως τους τουρίστες, είτε αυτοί μεταβαίνουν στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στα νησιά. Ετσι, τα ακίνητα που βρίσκονται σε κατάλληλες θέσεις και διαθέτουν τα χαρακτηριστικά του μεγέθους και της ποιότητας κατασκευής επιτυγχάνουν πολύ καλύτερα ενοίκια σε σχέση με τα τρέχοντα της αγοράς. Πολλοί είναι και οι επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα και τα ανακαινίζουν με σκοπό την ενοικίαση μέσω των πλατφορμών αυτών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Ζήτηση καταγράφεται εσχάτως και σε επιλεγμένα επαγγελματικά ακίνητα, κυρίως σε υψηλής ποιότητας κτίρια γραφείων και σε εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στους εμπορικότερους δρόμους, όπως για παράδειγμα η Ερμού. Στο σημείο αυτό εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες διαφορές, καθώς στα επαγγελματικά ακίνητα χαμηλών προδιαγραφών (π.χ. μεγάλης ηλικίας κατασκευές σε δευτερεύουσες περιοχές), η πτώση των τιμών ξεπερνά το 65%, ενώ η ζήτηση εξακολουθεί να είναι μηδαμινή. Στον αντίποδα, για παράδειγμα, στα γραφεία υψηλών προδιαγραφών, οι αξίες δεν έχουν υποχωρήσει πάνω από 35%, εμφανίζοντας αισθητά υψηλότερες «αντοχές» απέναντι στην κρίση.

Στην αγορά κατοικίας, μπορεί η πτώση να κινείται πέριξ του 40%-45% κατά μέσον όρο, ωστόσο και στην περίπτωση αυτή παρατηρείται σημαντική ανομοιομορφία, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις ακινήτων, όπου αυτή είναι πολύ υψηλότερη. Για παράδειγμα, όπως τονίζει ο κ. Χαραλαμπόπουλος, σε υποβαθμισμένες περιοχές για ακίνητα μεγάλης ηλικίας, έχουν γίνει πράξεις σε τιμές της τάξεως των 350 ευρώ/τ.μ. ή και λιγότερο. Μεγάλες μειώσεις αξιών έχουν επίσης υποστεί τα πολύ μεγάλα διαμερίσματα σε μεσαίες και ακριβές περιοχές, όπως και τα πολύ παλιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή